Преживяхме едни времена на инфантилизъм. Управлението на един народ, на една държава е много тежка и сериозна професия. Много малко хора са способни на това. Мъдростта, не младостта управлява една държава. Първо на улицата с яйцата, после – управление на държавата. Не става така. Държавата е тежък, сложен механизъм. Кой изцапа гащите им? Те си ги изцапаха. Това коментира пред Би Ти Ви бившият министър на културата Вежди Рашидов.

„Две години със служебните правителства бяха във властта. Извадиха ли корупцията? Откога го чакам това. Кой е съгласен с „Капитан Андреево“? Нито аз съм съгласен, нито ГЕРБ. Защото около ГЕРБ има стотици хиляди служби. И понеже говорите за Македония. Това е себеунижение. Трябва да имаме ясно и категорично отношение. Борисов излезе, плясна позиция, измъкна срама на България. Ние винаги можем да парираме, ако не сме доволни, да защитим своето достойнство и самочувствие. Борисов беше поздравен от всички. Отново беше ясен и категоричен – човек с опит в политиката“, коментира още Рашидов.

Той отново заяви: „Правителството трябва да защитава интересите и достойнството на българската държава“.

„Премиерът трябва да носи отговорност. И това не са улиците на Харвард, това е държава. Дойде от нейде и реши, че трябва да приватизира България, той да я спасява. Всички искаме държавата да е добре, всички искаме да я спасяваме“, заяви още Вежди Рашидов.

Той заяви, че всеки по своему има своето мнение като опозиция. „Който е против, изразява го с позиция, гласуване и така. Народът ще определи – ще има избори. Тънък лед е в момента. Непрекъснато ГЕРБ са виновни за всичко. Но, прощавайте, при ГЕРБ имаше един баланс при всичко. Цените бяха балансирани, малко се понатискаше, премиерът го владееше това. Изведнъж изпуснахме. Две години благодарение на Слави Трифонов нямаше правителство. Инфлацията започна. Една година, сто дни едно правителство не може да се оправи с инфлацията. Цените за шест месеца петорно скочиха нагоре. Защо? – Инфантилно управление, неопитност, незнаене“, отбеляза Рашидов.

Запитан дали се вижда отново в листите на ГЕРБ за следващите избори, той отговори: „Винаги съм избягвал да нападна сегашния колега, по-младо момче от сина ми, но не е за там. Не става с читалище само. Министърът трябва да е отговорен човек. Това, което аз направих, няма благодаря – но много се направи. Прощавайте, не може да се говори само с тая мантра. Аз в живота си за 70 години не видях правителство, в което помежду си управляващите се плюят на „Мутри“, на „Мафия“. Ама вие сте на власт! Изкарайте поне един документ, едно доказателство. Второ – сложиха се големи граници за разделение на българското общество. Тези хора мразят. Те си отиват. И като се върнат, трябва да е без омраза. Една държава е като пластелин. В ръцете на добър майстор, той е добре моделиран, в ръцете на бездарника – моделирането е много лошо. Ние трябва да си направим едно добро общество. А колкото до листите – ще говорим с Бойко Борисов, председателя на партията. Да, разбира се, бих работил за това – да се махне границата на омразата. Категорично обаче не бих поел Министерството на културата. За мен Борисов винаги ще бъде премиер, както няма бивш премиер. Има ли бивш генерал?“.