Договорът ѝ като адвокатка на ББР е сключен 10 дни след “записа от любовното гнездо”

Сигнал внесе шефът на “ПИК”

Прокуратурата ме проверява, изплака вчера във фейсбук Лена Бориславова. “Труд” потърси истината за “прокурорското разследване”, от което се жалва бившата шефка на кабинета на Кирил Петков.

Оказа се, че обект на проверка е договорът на Българската банка за развитие (ББР), сключен с частно адвокатско дружество, чиито представител е Лена Бориславова. В договора, с който “Труд” разполага ясно се сочи, че “адвокатското дружество ще възложи на Лена Бориславова да представлява услугите на място в офиса на Клиента”.

Официални съобщения до момента няма нито от прокуратурата, нито от икономическото министерство, ББР или от кантората, наета по договор от 1 юли 2021 г.

Самата Бориславова за момента нито е викана, нито се е явявала да дава обяснения по проверката, за която побърза да се изкара жертва във фейсбук.

“Прокуратурата се е “самосезирала”, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство в първите дни на битката”, пише Бориславова в социалната мрежа. Под “битката” тя има предвид опитите от миналата година на нейния интимно близък Кирил Петков да смени ръководството на ББР. И продължава: “Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение.” За да заключи: “Нищо, човек се учи, докато е жив, хеле ако си жена!”

Кой възбуди тази проверка и дали тя е резултат от т. нар. самосезиране на прокуратурата, както твърди Бориславова. “Разследването” става факт около две седмици след като информационна агенция “ПИК” разпространи скандалното видео от интимна среща на Кирил Петков и Лена Бориславова, на което се вижда, че ръката на тогавашния министър на икономиката е на място, различно от парапета на стълбището. На 15 юни тази година собственикът и издателят на “ПИК” Недялко Недялков ясно каза, че е изпратил сигнал до КПКОНПИ, главния прокурор, НСО и Народното събрание. Сигналът му бе за евентуално престъпление по служба на Петков и Бориславова, свързано с тяхно пътуване до Солун или за евентуален конфликт на интереси, като в него се изисква да бъдат проверени и всички назначения на държавни длъжности и изплащане на възнаграждения на Бориславова, включително и от ББР. Много вероятно е прокурорската проверка, от която говорителката на Петков се оплаква, да е по този конкретен сигнал, а не резултат на самосезиране.

Ако не от какво да се срамува, Бориславова има от какво да се страхува. Широката публика научи, че “записът от любовното гнездо” е направен на 20 юни 2021 г., когато все още Петков е служебен министър на икономиката, а жената до него е само адвокатка от дружеството “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, което предстои след около 10 дни “да подпомогне битката на новото ръководството на ББР”. Впрочем – адвокат от същата кантора по онова време е и Никола Минчев – злополучният бивш председател на 47-то Народно събрание, така че не е изключено и той да попадне в обсега на същата прокурорска проверка.

Още през лятото на миналата година “Труд” оповести, че скандалният договор с частната кантора е подписан от двамата господа Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев, които към 1 юли 2021 г. не са никакви изпълнителни директори на ББР, тъй като са вписани в Търговския регистър на 7 юли 2021 г. – тоест 6 дни по-късно. Този факт сам по себе си също е достатъчно скандален, за да стане повод за прокурорска проверка или да попадне в обсега на водената в момента.

Разбира се, една прокурорска проверка може да приключи и без да бъдат открити данни за извършени престъпления по смисъла на Наказателния кодекс. Но ако са налице данни за конфликт на интереси в нарушение на действащия в момента антикорупционнен закон, материалите могат да бъда бъдат изпратени на КПКОНПИ. Инспекторите там, даже без да имат каквито и да е разследващи функции, могат лесно да установят дали е имало “извънбрачна връзка”, наричана с термина конкубинат, между служебния министър Петков – принципал на ББР, и адвокатката Бориславова, получила договор със същата банкова институция. Като краен резултат от това производство КПКОНПИ може да наложи глоба на Петков и да го задължи да върне държавните пари, платени за адвокатски услуги.

Интересно ще е да изясни и откъде Лена Бориславова е научила за проверката в ББР и дали тя като говорител на провалилия се кабинет на Кирил Петков, който днес трябва да подаде оставка, не продължава да поддържа и професионалните си контакти и като адвокат на ББР.

Юристи оглеждат датите по документите за разминавания

В ББР пазят в строга тайна колко са хонорарите

Ден след като става министър на икономиката, Кирил Петков веднага иска начело на банката да е Цанко Арабаджиев

Шефове подписват за парите преди да са назначени

На едно от заявленията по Закона за достъп до обществена информация до ББР от 25.10.2021 г. на 16.11.2021 г. отново се отговаря, че “информация по заплатеното по договора възнаграждение не може да бъде предоставена”.

Договорът с адвокатската кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” определя Лена Бориславова за адвокат на ББР и хонорарът ѝ дълго време бе строго пазена тайна.

Още през юли 2021 година се заговори за договор за правно обслужване между Българската банка за развитие (ББР) и правната кантора, в която е работила Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков.

В ББР пазеха в пълна тайна съдържанието на договора, както и сумите по него и ситуацията около него се осветли отчасти след поредица запитвания по Закона за достъп до обществена информация. От един от получените отговори с дата 16 ноември 2021 г., които достигнаха до редакцията на “Труд” става ясно, че договорът между ББР и адвокатска кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” е прекратен, считано от 05 октомври 2021 г. по инициатива на Банката.

Тогава вече Кирил Петков е министър на икономиката, все още темата за двойното му гражданство не е известна на хората, но за сметка на това в договора с адвокатската кантора, копие от който стана обществено достояние едва през февруари тази година, ясно е отбелязано на страница 2, че “адвокатското дружество ще възложи на Лена Бориславова да представлява услугите на място в офиса на Клиента”, или казано по друг начин – в ББР.

Юристи коментираха и датите по самия договор на адвокатската кантора с ББР, защото писмото за потвърждение и реално активирането на договора е осъществено с подписите на Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев на 01.07.2021 г. – шест дни преди да имат право за това, тъй като двамата са вписани в Търговския регистър на 07.07.2021 г. и това е датата, от която могат да представляват банката пред трети лица и да подписват договора и потвърждаващото писмо за Лена Бориславова.
Месечното възнаграждение на Бориславова е било 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. на час.

А прекратяването на договора става месец преди официалното начало на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори през ноември месец. Пак любопитен политически щрих е, че в средата на септември, когато договорът си е бил в сила и Лена Бориславова е била адвокат на ББР, Асен Василев и Кирил Петков обявиха, че ще се явят на предсрочния вот с “Продължаваме промяната”.

Петков е близък с Бориславова още от времето, когато тя е била адвокат на неговата фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. На събития на фондацията Борислалова е била и лектор.

По времето на договора с ББР, Бориславова е имала кабинет в Министерството на икономиката, предоставен ѝ от служебния министър по това време Кирил Петков на същия етаж, на който се намира и неговият кабинет. Припомняме, че Конституционният съд обяви назначението на самия Петков в служебното правителство за нищожно заради двойното му гражданство.

Казусът по дело №18/2021 г. бе решен от конституционните съдии почти единодушно, че указът на президента Румен Радев от 10 май 2021 г. за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев е противоконституционен, защото към датата на издавеното на указа – 10 май, той е имал двойно гражданство, а Конституцията забранява това.

Друг дребен детайл, но също толкова важен към адвокатския договор с името на Лена Бориславова е фактът, че самият Кирил Петков още преди да получи назначение като министър на икономиката, кани известният в покер средите Цанко Арабаджиев за шеф на ББР. Арабаджиев е член на “Зелено движение” и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от “Демократична България” от 16 и 25 МИР. Още на 11 май, т. е. ден след Указ 129, с който Кирил Петков става министър, депозира документите за одобрение на покерджията Арабаджиев като шеф на ББР.

Бърза отплата

Скандалният запис – 10 дни преди назначаването на Лена

Стопкадър от видеозапис при посещението в любовната квартира.

Скандалният видеоклип бе публикуван от сайта “Пик.бг” на 10 юни т. г. На кадрите се виждат мъж и жена, които много приличат на Кирил Петков и Лена Бориславова. Записът показва как двамата се качват по стълби на жилищна кооперация в София, а докато жената отключва врата на апартамент, мъжът зад нея сякаш я опипва по задните части в продължение на няколко секунди. Датата на кадрите е от 20 юни 2021 г. Ако данните от камерата са верни по това време Кирил Петков е служебен министър на икономиката. И само дни след това – на 1 юли 2021 г. Лена Бориславова е назначена от новото ръководство на ББР за консултант по правните въпроси на банката със заплата от 14 000 лева и 140 евро на час.

Кадър от втория скандален запис.

Преди няма и месец се появи и друг скандален видеозапис на Лена и Киро. Кадрите показват вечерята на двамата на 10 юни т. г. в ресторанта на петзвездния хотел “Хаят” в Солун с посланика ни в Гърция, а не на работна вечеря с балканските лидери и германския канцлер Олаф Шолц. По данни на очевидци двамата прекарали заедно цяла нощ. Оказа се, че Киро и Лена са вдигнали правителствения самолет, за да пътуват до Солун.

Кирил Петков е женен и има три деца, а шефката на кабинета му Лена Бориславова е сгодена за приятеля на Петков Мирослав Иванов, който сега е председателстващ парламента.

Соня Колтуклиева: Лена-на-Киро-и-Миро се оправдава с кантората

Лена-на-Киро-и-Миро се обяснява, че договорът не е бил лично с нея, а с кантората, в която е работила. Е, добре, де, ама цялата кантора не е правила куролация с #про100киро в квартирата на Airbnb, онази без парапета, нали?!

Както ПИК показа с автентично видео, Лена Бориславова и Кирил Петков се срещат в почасово платена квартира на столичната улица “Гладстон”; около седмица по-късно е сключен договор за “правно обслужване”.

Договорът е с адвокатско дружество “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, но е с точно посочване на Лена Бориславова, при месечно възнаграждение от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноските и без уговорените допълнителни 274 лв. на час.

Писмото за потвърждение и активирането на договора е осъществено с подписите на Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев на 01.07.2021 г. – шест дни преди да имат право за това. Те са вписани в Търговския регистър на 07.07.2021 г. – това е датата, от която могат да представляват банката пред трети лица и да подписват договора и потвърждаващото писмо за Лена Бориславова.

По времето на договора ѝ с ББР, Лена Бориславова е разполагала с кабинет в Министерството на икономиката, предоставен ѝ от служебния министър Кирил Петков на същия етаж, на който се намира и неговият кабинет. Припомням, че Конституционният съд обяви назначението на Кирил Петков в служебното правителство на президента Радев за незаконно, заради двойното му гражданство.