Руските въздушно-космически сили нанесоха удар с високоточно оръжие по хангари с оръжия, доставени от САЩ и ЕС в град Кременчуг близо до Полтава, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, съобщава ТАСС.

„На 27 юни в град Кременчуг, Полтавска област, руските въздушно-космически сили нанесоха удар с високоточно въздушно базирано оръжие по хангари с оръжия и боеприпаси, получени от Съединените щати и европейски страни, в района на Кременчужкия завод за пътни превозни средства“, каза Конашенков.

В резултат на удара са били поразени оръжия и боеприпаси от западно производство, предназначени за по-нататъшно изпращане на украинските войски в Донбас. „Взривяването на складирани боеприпаси за западни оръжия предизвика пожар в неработещ търговски център, разположен до завода“, добави Конашенков.

В понеделник президентът на Украйна Владимир Зеленски написа в своя канал в Telegram, че в Кременчук гори търговски център. Той твърди, че причината е ракетен пожар. На свой ред Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в ООН, каза, че в ситуацията с търговския център има много очевидни несъответствия и прилича на провокация в Буча, добавя ТАСС.