Здравето на деца и възрастни е изложено на риск заради използването на минни отпадъци от панагюрския рудник „Влайков връх“ при строителството на пътища и градинки в Пловдивско и Пазарджишко. Тези отпадъци съдържат висока концентрация на отровни окиси, манган, кадмий и пр., а три министерства не могат да излязат с единна позиция колко редно е ползването им за инертни материали. 5 години държавна фирма продава тези материали на изпълнителите на обекти в района.

Това съобщи депутатът Александър Дунчев в профила си във „Фейсбук“ след опит да се ориентират с колеги от ПП в тази стара, но далечна за общественото внимание драма. „Отговорите са изумителни, противоречащи си, но и изключително индикативни кой защитава здравето на хората и кой защитава интересите на „мафията“, коментира по повод получената информация Дунчев.

Според становище на екоминистерството минните отпадъци са опасни за здравето на хората. Ведомството цитира становище от 2021 г. на Минно-геоложкия университет, че пробите са киселинно генериращи, следователно не могат да се класифицират като инертни. „Всички намерения за ползването на отпадъците като инертни материали са спрени с актове и подложени на незавършени процедури по ОВОС от РИОСВ. Машините за добив на инертните материали от минните отпадъци са периодично пломбирани от РИОСВ и МОСВ, но пломбите са премахвани от нарушителите“, разказва Дунчев.

Министерството на енергетиката пък хем е включило насипищата с минни отпадъци от мина „Влайков връх“ в списъка на опасните съоръжения, хем е одобрило план за използването им като инертни материали, и то без задължително решение по ОВОС. Освен това, минните отпадъци са изключителна държавна собственост и не подлежат на продажба.

Министерството на икономиката и индустрията пък в два отговора до Дунчев (тук и тук) се разграничава изцяло от проблема, прехвърляйки го на министерството на енергетиката. Според ведомството на Корнелия Нинова енергийното министерство вече е казало, че отпадъците са чисти и могат да се ползват за строителни материали, а след като веднъж са продадени, те вече нямат и нищо общо с МИИ.

„Минните отпадъци са токсични, защото съдържат манган, кадмий и сяра и при дъжд сярата разтваря мангана и кадмия, а след дъжда остава токсичен прах, който при вдишване причинява рак. Становището на частните лаборатории е опровергано от Минно-Геоложкия Университет, но това явно не вълнува 2 от 3 министерства“, коментира Дунчев по повод създадената от държавата главоблъсканица. Той изтъква, че държавната фирма „Панагюрски мини“ към МИИ е продавала 5 години и продължава да продава тези минни отпадъци на две фирми, които са ги използвали за настилане на улици в селата и при други строежи като велоалеи в Пловдив и настилане на училищен двор в града.

„Новите министри можеха да попитат защо бившия зам-министър на енергетиката Ж. Станков (ГЕРБ) е одобрил плана за минните отпадъци от рудника на 13.12.16 г. без задължителна ОВОС и защо този план все още не е спрян? И защо бившият директор на РИОСВ Пловдив Ст. Шилев (ГЕРБ) е обявил видимо токсичните отпадъци за безвредни, за да се допусне с тях да бъдат настлани улици в 15 села на Община Марица (ГЕРБ), а в Община Стамболийски (също ГЕРБ) да бъдат струпани пред читалището на с. Ново село за ремонт на градинка?“, допълва депутатът.