Пилотната версия на руския аналог на SWIFT, базирана на блокчейн технологията, е готова за тестване и може да се използва в банките. Това съобщи РИА Новости, като се позова на пресслужбата на платформата NTI.

„Пилотната версия на децентрализираната система за обмен на междубанкови финансови съобщения е готова за тестване и може да се използва в банките. Проектът е разработен от Центъра за компетентност на STI „Разпределени регистрови технологии на SPbSU“,“ съобщиха от пресслужбата на ANO Platform STI. Отбелязва се също така, че центърът действа като технически оператор на развитието на системата.

„По време на тестовете за натоварване беше установено, че системата показва много високи резултати. Скоростта на проектиране достига над 25 хил. съобщения в секунда на един възел. В същото време все още има възможност за по-нататъшно увеличаване на мащаба.“, заяви Александър Киреев, технически директор на Центъра за компетентност в областта на НТИ в SPbU пред журналисти.

 Според наличните данни, местният аналог на SWIFT не използва класически блокчейн, а тристепенна архитектура, при която разпределен регистър се подписва и разпределя по определен начин. Това позволява на системата да се разширява и да свързва повече потребители. Не е възможно да се създават ограничения или да се изключва някоя държава или банка от системата, тъй като всеки участник има еднакви права и възможности. Обменът на междубанкови финансови съобщения с помощта на блокчейн технология ще създаде сигурна и надеждна среда за всички участници.