Депутатът Лъчезар Иванов, прочул се с прякора Лъчо Мозъка, тихомълком е започнал да замита следи по американската афера, която му докара проблеми с прокуратурата, показа проверка на „Уикенд”. В опита да се спаси от обвинение в пране на пари, Иванов е впрегнал и приятелката си Камелия Цоклинова.

В края на март атрактивната дама на пожар продава акциите си във фирма „Интернешънъл медикъл партнърс”. Купувачи са останалите съдружници, сред които случайни имена няма – Волен Сидеров и съпругата му Деница, жената и синът на покойния депутат от „Атака” Десислав Чуколов. Самата фирма няма кой знае каква дейност, но се твърди, че е част от трансгранична афера, в която изплуват данни за конфликт на интереси, лобизъм и пране на пари.

Според запознати, „Интернешънъл медикъл партнърс” е  представител у нас на американската фармацевтична компания „Enzolytics”, в която акционери дълги години тайно са били и посочените по-горе политици от ГЕРБ и „Атака”.

Неин шеф е живеещият зад океана български лекар Хари Жабилов. Преди няколко години той нашумя с гръмката новина, че разработва лекарство за лечение на СПИН и няколко вида рак. Уникалната съставка, извлечена от тимусна жлеза на прасе, е открита още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов. След промените той емигрира в САЩ, където продължава с научноизследователската си дейност, а след неговата смърт делото му е продължено от неговия син, носещ името му – д-р Хари Жабилов.

Българската фирма нашумя миналото лято. По същото време в медиите се появи информация, че в специализираната прокуратурата върви разследване срещу Лъчо Мозъка. Повод е сигнал от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), че Иванов през 2018 г. не е обявявал в имуществената си декларация, че е акционер в щатската компания.

През 2021 г. буквално от нищото, по сметките му цъфват 1,6 млн. долара от продажбата на ценните книжа. Мистериозния доход от сделка с нещо, което не притежава, предизвиква логичния интерес на дирекция „Финансово разузнаване” в ДАНС, антикорупционната комисия и държавното обвинение. Веднага след като стана ясно, че според наблюдаващия прокурор има данни за евентуално извършено престъпление „пране на пари”, Лъчо Мозъка обяви пред БТА, че няма да си даде доброволно имунитета, защото е невинен, а разследването било част от атака срещу ГЕРБ. Твърди се, че в подобна прокурорска хипотеза трябва да попаднат и семейство Сидерови и роднините на Десислав Чуколов, които наследяват акциите му в американската фармацевтична компания „Enzolytics”.

До къде е стигнало разследването срещу Лъчо Мозъка в момента не е известно, но е факт, че приятелката му предвидливо продава своя дял в „Интернешънъл медикъл партнърс”, която движи делата на американската компания в България. Мегдан за по-сериозно развитие има предостатъчно, и то не само срещу Иванов, обясняват запознати. Включително и за оказван натиск върху чиновници от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Целта е българските чиновници да разрешат клинични изпитания върху хора на създаденото от американската компания лекарство за лечение на СПИН и няколко вида рак.

Такова разрешение вече е отказано през 2015 г. с мотив, че не отговаря на европейските изисквания за безопасност, както и на добрата клинична практика. Родните експерти се усъмняват и в предоставената им информация за успешни изпитвания на препарата върху животни, което е първата фаза на изпитанията на всяко ново лекарство.

Отказът на Агенцията по лекарствата обаче изобщо не обезсърчава д-р Хари Жабилов. Напористият медик след няколко години осъзнава, че има алтернативен начин как да преодолее чиновническото вето. За подобна роля най-подходящи са министри, депутати и висши правителствени чиновници. Съветници бързо са намерени в лицето на депутатите Лъчезар Иванов, Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

По това време депутатът Иванов е неформален фактор в здравната система, а от гласовете на двамата му колеги от „Атака” зависи управлението, което им дава възможност за огромно влияние.

С тримата депутати е сключен консултантски договор, който им дава акции от американската компания, ако уредят започване на клиничните изследвания върху хора на лекарството. Месеци преди да избухне скандала с пране на пари от Лъчезар Иванов, д-р Жабилов се похвали, че са успели да преодолеят ветото на агенцията по лекарства и изпитанията предстоят да започнат. Може би случайно, но след това ентусиазмът затихна. Тримата депутати обаче успяха да си заработят милиони долари от продажбата на акциите.