От медията призовават за спешни мерки срещу Благомир Коцев

На 1.08.2022 сайтът АФЕРА публикува втора част на разследването за областния управител на Варна – Благомир Коцев, назначен за такъв от експремиера Кирил Петков:

Областният управител на Варна Благомир Коцев ползва незаконно държавни имоти за лична търговска облага. Цялата информация на областна управа източена към частна адвокатска фирма

Разследването на АФЕРА продължава с трета част.

На вниманието на Прокуратурата и ДАНС!

Във втора част на разследването си АФЕРА разкри, че областният управител на Варна Благомир Коцев „управлява“ копи пейст по схемата „Кирил Петков – Лена Бориславова“, тъй като в качеството си на областен управител на Варна сключва договор с адвокатската къща „Диан Иванов и Партнърс“, като до този момент нито един областен управител на Варна не си е позволил подобна волност. Винаги Областна управа – Варна е имала назначени юристи, които да бранят държавния интерес. Благомир Коцев обаче дава цялата информация на Областна управа – Варна в ръцете на ЧАСТНАТА адвокатска фирма „Диан Иванов и Партнърс“.

Офисът на „Диан Иванов и Партнърс“ е на адрес: Варна, ул. „Мария Луиза“ 21А! На същия адрес – ул. „Мария Луиза“ 21А са регистрирани част от търговските дружества и на … Благомир Коцев!

АФЕРА успя да се сдобие с конкретни данни, че Областният управител на Варна Благомир Коцев е сключил договор с Адвокатска кантора на адв. Диан Иванов – „Диан Иванов и Партнърс за период от м. април 2022 г. до 31.12.2022 г. за общата стойност 69 900 лв. без ДДС.

Забележете, че сумата е определена така, за да може да се заобиколи Закона за обществените поръчки.

Изборът на адвокат и кантора е направил лично Благомир Коцев, в качеството му на областен управител на Варна, тъй като същият адвокат – Диан Иванов и кантора му „Диан Иванов и Партрърс“обслужват личните търговски фирми на семейство Коцеви.

Договорът е сключен без предложена оферта от страна на адвокатското дружество.

Плащане по договора е извършено в периода между 13.06.2022 г. – 08.07.2022 г. от сметката на Областна администрация Варна – по банков път. Платежното и фактурата са подписани от назначената за да подписва и кадрува – мл. експерт Ваня Бонева.

В същото време в Областна администрация – Варна има назначени по щат в общата дирекция – 5 броя юрисконсулти, чиято дейност се подпомага от още 4 броя експерти с юридическо образование в специализираната дирекция по въпроси в административния контрол, държавната собственост и устройството на територията.

Въпреки че ДЪРЖАВНАТА Областна управа – Варна разполага с 9 броя експерти с юридическо образование, след встъпването си в длъжност като областен управител на Варна, Благомир Коцев си избира ЧАСТНО юридическо дружество, чрез което на практика се прави допълнителен разход и се източва бюджета на Областна администрация, респективно на държавата.

Така, на практика, с данъкоплатските пари се обезпечава финансово частната адвокатска кантора, която обслужва търговските интереси на търговските дружества на Благомир Коцев и фамилия.

Прокуратурата и ДАНС трябва да проверят къде се съхраняват служебните преписки на Областна управа – Варна.

Брилянтни източници на АФЕРА информират, че същите преписки се отнасяли от охраната на областния управител Благомир Коцев в кантората на адв. Диан Иванов, изцяло в разрез и нарушение на Закона за съхранение и обработка на личните данни и закона за ДАНС.

Същия адвокат е ощетил с действията си държавата, като е ревизирал вече образувани граждански и административни дела (дело №411/2022), и е настоявал за оттегляне на искове на Областна администрация – Варна, с които се защитава държавната собственост /такъв например е случаят с имот находящ се на ул. Братя Миладинови №3/.

Това води до извода за пълната нецелесъобразност на сключения договор за юридическо обслужване, което от своя страна обуславя абсолютното чувство за безнаказаност на Благомир Коцев.

Още по фрапантен е случая как с парите на данъкоплатците се плаща сключен договор за рекламна поддръжка на Фейсбук страницата на частния „Комплекс ХОРИЗОНТ“ под предлог, че се рекламира дейността на Благомир Коцев като областен управител. Това струва на данъкоплатеца 1572 лв. месечно.

Държавният служител – областният управител на Варна с пари от бюджета на Областна управа – 1572 лв. месечно плаща рекламна подръжка на Фейсбук страницата на „Комплекс Хоризонт“, който притежава чрез частно търговско дружество на фамилията си – това само самозабравил се нагъл тип може да направи!

Преди назначаването на Благомир Коцев за областен управител в Областна управа – Варна в нея работят служители само по служебно правоотношения – назначени съгласно Закона за държавния служител и след проведен конкурс.

Едно от първите действия на Благомир Коцев, след като е назначен за областен управител на Варна от Кирил Петков, е да промени щатното разписание и да преобразува бройката на „главен експерт – административен контрол“, в „технически сътрудник“.

Изискванията за заемане на длъжността главен експерт – административен контрол е: юридическо образование, три години професионален опит, конкурс, отговорност по Закона за държавния служител, положена клетва и едногодишен изпитателен срок.

След като Благомир Коцев става областен управител на Варна и променя щатното разписание, преобразувайки бройката „главен експерт – административен контрол“ в „технически сътрудник“, резултатът  на „изисквания“ е:

– средно образование /без значение какво/, НЕ се изисква стаж, НЕ се провежда конкурс, по желание на работодателя се залага условие като 6 месеца срок на изпитване на заеманата длъжност; НЯМА клетва и НЯМА отговорност.

Всичко това е направено с цел служителите на Благомир Коцев от „Комплекс ХОРИЗОНТ“ да могат да покрият „изискванията“ и да бъдат набутани в Областна управа – Варна.

Ето някои примери:

Илия Куртев Коев – назначен на 4 часа като „технически сътрудник“, присъстващ в администрацията, дори в секретната служба на първия етаж, изпълняващ дейността шофьор и бодигард на Благомир Коцев.

Юрджан Рашид Ахмед – също като колегата си Илия Коев е назначен за „технически сътрудник“ на 4 часа, също изпълняващ дейност като шофьор и лична охрана на Благомир Коцев.

Тези двамата, иначе служители на ЧАСТНАТА „Хоризонт“, собственост на Благомир Коцев и фамилия, и назначени на 4 часа за технически сътрудници в ДЪРЖАВНАТА Областна управа често разполагат с ключовете и с паролите за достъп до архива на Областна администрация, в които се съхраняват АДС /актовете за държавната собственост/, картите за зареждане на служебните автомобили, ключовете за стаите на служителите от администрацията, както и до достъпа до охранителните камери.

На тяхно име фигурира дружество, което се занимават с охрана – „РЕСТЛИНГ СЕКЮРИТИ“ ООД и двамата са съдружници в това дружество.

Вероятно същото дружество или тези двамата осигуряват и охраната на частния „Комплекс ХОРИЗОНТ“, собственост на Благомир Коцев и фамилия.

Чрез дружество „АХИЛЕОС ШИП МЕНИДЖМЪНТ“ ЕООД, Илия Куртев Коев е съдружник с Областния координатор на ПП Продължаваме промяната за Варна Николай Стефанов Стефанов.

Николай Стефанов пък е свързан през същото дружество с Юрджан Рашид Ахмед /който е заличен през 2015 г./

През различни други фирми се стига до свързаност с Даниел Стефанов Стефанов, който пък на свое име има регистрирани 84 дружества.

Друга скандална промяна, извършена от Благомир Коцев, в качеството му на областен управител на Варна е, че от 10.06.2022 г. главният счетоводител на Областна администрация е освободен, а  бройката е трансформирана в началник отдел.

Веднага след това се назначава на 6 часов работен ден като старши счетоводител Бедиха Мустафа Ахмед /съпруга на Юрджан Рашид Ахмед, който изпълнява длъжността технически сътрудник в администрацията, а всъщност е бодигард и шофьор на Благомир Коцев/.

Интересно е да се знае, че професионалния път на Бедиха Ахмед също минава през КУХНЯТА на „Комплекс ХОРИЗОНТ“ на позиция готвач и сервитьор.

Арогантните действия на Коцев обаче не свършват с това.

За справяне с неудобните държавни служители Благомир Коцев  променя състава на Дисциплинарния съвет, като принуждава членовете да подадат заявления за освобождаване от състава му.

По разпореждане на Благомир Коцев  е предоставен имот уж на бежанци от Украйна – частна държавна собственост в кв. Чайка, без договор и плащане на наемна цена в под блоковото пространство на бл.68., като и до ден днешен хора от администрацията твърдят, че не е ясно за какво се е ползвал имота и от кого.

Брилянтни източници на АФЕРА информираха и че 3 автобуса с бежанци от Украйна са били заредени с гориво за 1000 лева, чрез служебни карти за гориво, ползвани от Областна управа – Варна.

Очевадно „баровеца“ Благомир Коцев предпочита както да плаща рекламата на частния си комплекс във Фейсбук с пари от бюджета на Областна управа, т.е. с данъкоплатски пари, така и да се прави на „благодател“ на украинците пак с държавни пари. Вместо да бръкне в собствения си бизнесменски джоб.

източник: Afera.bg