Банатският епископ Никанор прокле премиера на Сърбия Ана Бърнабич и участниците в предстоящия през септември в Белград Европрайд, съобщи сайтът Нова.рс. Никанор обясни, че би „употребил и оръжие“ против участниците в гей парада.
Бърнабич отговори, че думите на епископ Никанор са я засегнали силно, но подчерта, че Сръбската православна църква (СПЦ) е един от основните стълбове на сръбското общество и народ и „никога няма да каже и една дума против СПЦ“.

Президентът Александър Вучич също реагира, оценявайки, че епископ Никанор е обидил и себе си, и СПЦ. „Той унижи нашата църква много повече, отколкото някога го е правила Ана Бърнабич или който и да е друг“, каза Вучич.

Президентът добави, че никога не е участвал в такава проява и никога не са му харесвали, но подчерта, че това е човешко право като правото на всякакви протести. Вучич повтори, че още не е известно ще се състои ли Европрайдът, като подчерта, че това е въпрос на оценка на сигурността и много други въпроси, а решението ще бъде взето в началото на септември.

Европрайд е най-голямата европейска проява на ЛГБТИ+ общността и тази година се организира в Белград от 12 до 18 септември. Асоциацията на европейските прайд организатори  избра през 2019 година Белград Прайд за домакин на Европрайд 2022.

Източник: segabg.com