Докато се води борба между въоръжените сили на Украйна и въоръжените сили на Руската федерация за градовете в Харковска област, Полша премества военни резерви по-близо до Украйна, пише руският вестник „Московски комсомолец“. Това увеличава риска от конфликт между Беларус и Полша. Отношенията между двете страни без преувеличение могат да се нарекат обтегнати – какво е изграждането на „антимиграционна“ стена от Полша на границата с Беларус, както и агресивни и некоректни изявления срещу беларуски политици, допълват от изданието.

Министерството на отбраната на Беларус дори заяви, че Полша се готви „очевидно не за отбрана“. Попитахме експертите до какво могат да доведат тези масови препарати.

Онзи ден полският премиер Матеуш Моравецки направи недипломатично и дори провокативно изявление, насочено срещу Беларус. Той отбеляза ефективността на „стената“, изградена на границата на двете страни и нарече Владимир Путин „господар“ на президента на Беларус Александър Лукашенко. Редица медии съобщиха и за прехвърляне на военна техника от Полша в посока към Украйна.

В подкрепа на това в интернет се появиха кадри от автомобилни видеорегистратори, на които се вижда как по магистралата се движи колона от полски бронетранспортьори. Всичко се развива в град Жешов на 80 километра от границата с Украйна.

Според ръководителя на отдела за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната на Беларус Валери Ревенко, Беларус се отнася много предпазливо към агресивните изявления на Полша, приемайки ги за реална заплаха. „Реториката е тревожна, както и изявленията за готовност за военни действия след три до пет години. Забележете, не към защита на отечеството и независимостта, а към паравоенен конфликт“, отбеляза военният.

Колко боеспособна е Беларус и дали си струва да очакваме настъпление от Полша в бъдеще, МК попита Игор Коротченко, главен редактор на списание „Национална отбрана“.

– Имаме съвместна военна група с Беларус“, каза Коротченко. „Следователно атаката на Полша срещу Беларус автоматично ще означава атака на Полша срещу Русия с всички произтичащи от това последствия. Следват съвместни военни действия на Руската федерация и въоръжените сили на Република Беларус за отблъскване на агресията с всички налични сили и средства.

– Колко силна е самата беларуска армия?

– Беларуската армия е боеспособна, добре мотивирана и подготвена. Тя е сравнително компактна, но доста ефективна, модерна и най-важното разчита на обединената мощ на Русия. Тук трябва да оцените съвкупността от два военни потенциала.

– Как оценявате военната мощ на Полша?

– Тяхната армия също е добре обучена. Сега те са в етап на преформатиране, Полша си постави задачата да доведе числеността на въоръжените си сили до половин милион души, но това е перспектива за следващите три до пет години. Има активно превъоръжаване с модерни оръжия, предимно американски, така че Полша трябва да бъде оценена много сериозно.

– Възможно ли е полските войски да нападнат Беларус?

– Мисля, че днес този вариант е нереализуем. Полша няма да започне военни действия, тъй като това ще означава влизане в конфликта на въоръжените сили на РФ на този етап.

Известният беларуски политолог Алексей Дзермант също изрази мнението си:

– Всяко движение на полските войски предизвиква страх и внимание. Те имат доста сериозна групировка, съсредоточават сили и вече са близо до нашите граници, така че тези движения се възприемат като доста агресивни действия от страна на Полша.

Що се отнася до реакцията, беларуската армия е готова да се включи в битката за защита на независимостта и целостта на страната, но друго е, че сама не може да се справи с полската армия. Формированията на НАТО, които са разположени в Полша, са доста сериозна сила и във всеки случай отговорът трябва да бъде съюзнически, още повече че отбранителната доктрина предвижда това.

Атаката срещу Беларус е атака срещу Русия. Въпреки това поляците показват с действията си, че ескалират напрежението. Те отклоняват сили, внимание и ресурси. Така те се включват във военно-политическата игра в Украйна и се опитват да притеглят върху себе си силите на Русия и Беларус.

– Как бихте оценили агресивните коментари на полските политици?

Това е тяхна стара традиция. Опитват се да се месят във вътрешните ни работи, като се държат агресивно и нетактично. Трябва да разберем, че ръководството на Полша не е приятелски настроено към нас и да реагираме огледално на всички техни действия и прояви.