Началникът на регионална дирекция „Гранична полиция“ в Бургас комисар Антон Мирков и няколко негови подчинени са разследвани от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР като замесени в схеми за трафик на бежанци през България. Разследването протича под прякото наблюдение на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, който от няколко дни признава пред журналисти, че гранични полицаи също участват срещу пари в трафика на бежанци през България.

Сред проверяваните високопоставени полицаи, подпомагащи организираните банди каналджии, е и друг мастит шеф в „Гранична полиция“ – шефът на регионалната дирекция в Смолян Ивайло Стоянов – Иво Бебето. Според разследване, публикувано в миналия брой на„Уикенд“, Бебето, съвместно със служители в миграционния център в Харманли и гранични

полицаи, патрулиращи в Бургаска област,

носят косвена вина за смъртта на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, тъй като са закриляли каналджийска схема, ръководена от хасковския престъпен бос Кръстю Кръстев – Къци Маймуната. Смята се, че тримата сирийци от автобуса-ковчег с 47 мигранти, убил на място двамата полицаи на кръстовището в Бургас – Абдулах Абдулахед, Омар Адиан и Ахмад Муфед, са били само подизпълнители в трафикантския канал на Къци Маймуната.
Според полицейски източник на „Уикенд“, граничните полицаи от Бургаска област прибират между 100 и 500 евро за всеки пропуснат бежанец от каналджийските банди, като разминаването в тарифите е заради различните видове услуги, които предлагат подчинените на комисар Антон Мирков.
„Има опция полицейска патрулка да ескортира микробус с мигранти до магистрала „Тракия“. Тогава

цената скача до 500 евро на бежанец.

Иначе само пропускането през граничните постове в района около Малко Търново струва между 100 и 150 евро на човек“, признава инспектор от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР.
Думите му се потвърждават и от официалното признание на служебния МВР шеф Иван Демерджиев, че поне десетина гранични полицаи са участвали в разнородни схеми за трафик на мигранти. Според думите на Демерджиев, полицаите са в различни териториални подразделения на „Гранична полиция” на границата с Турция. Силовият министър обаче призна, че на този етап

доказателствата са недостатъчни за арести.

„Ще пристъпим към преместване на хора, за които нямаме достатъчно доказателства, че са замесени в такъв трафик, но имаме убедителни данни”, закани се Иван Демерджиев.
Според сигурен източник на „Уикенд“, сред нарочените за смяна от служебния МВР шеф са началниците на „Гранична полиция“ в Смолян и в Бургас Ивайло Стоянов – Иво Бебето и Антон Мирков. Възмоно е с поста си да се раздели и Николай Спасов, мастит шеф от Главна дирекция „Гранична полиция“. За него имало съмнения, че подпомага каналджии при изкарването на мигранти от България през Сърбия в района на село Стрезимировци. Твърди се, че този канал се ръководи от Венцислав Дамянов – Венци Боксьора от Световрачане, нашумял преди година със системни побои над свои съселяни.
„През последните няколко месеца наплива на мигранти се засили неимоверно заради финансовата криза в Турция и новата бежанска вълна от сирийци. Месечно

трафикантите печелят около 5 милиона лева,

за да прекарат бежанци през България. Тарифата, която каналджиите прибират от мигрантите варира между 2000 и 3000 евро, а част от тези пари отиват за подкупи на служители от „Гранична полиция“, разкрива служител от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР.
Поне 10 групи каналджии въртят доходоносния бизнес, като някои от трафикантите ръководят схемата от съседна Турция. В трафика на бежанци участват и предприемчиви украинци, намерили подслон в България след нахлуването на руската армия в родината им. Според запознати, украинците са вербувани от каналджии срещу заплащане, а не ръководят свой собствен канал. Причината да ги наемат е, че доскоро автомобили с украински регистрационни табели не бяха спирани за проверка.
До този момент няма категорични данни, че началниците в „Гранична полиция“ дирижират трафика чрез спускане на заповеди към свои подчинени. Финансовото благополучие на част от шефовете в полицейската структура и особено това на Ивайло Стоянов – Бебето и Антон Мирков обаче кара мнозина да са убедени, че и те са въвлечени в схемите на каналджиите. Твърди се, че през последните месеци началникът на „Гранична полиция“ в Бургас Антон Мирков се е

сдобил с два апетитни имота,

записани на името на негови близки роднини – къщи в крайморските села Фазаново и Ясна поляна. Иво Бебето пък не крие охолния си начин на живот. Той шофира лимузина БМВ 7 серия, а дъщеря му следва в Лондон срещу годишна такса от 29 000 паунда.
Комисар Антон Мирков заема поста началник на „Гранична полиция“ – Бургас от далечната 2010 г., като оттогава е бил сменян на два пъти за кратко през 2013 и през 2015 г. Той минава за ключов полицейски шеф, тъй като отговаря както за граничната зона на сушата, обхващаща 30 км. от бреговата линия, така и за вътрешните морски води. След жестоката катастрофа на 25 август рано сутринта на кръстовище „Трапезица“ в Бургас, в която автобус, натъпкан с нелегални мигранти, помете полицейска патрулка и уби на място полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, комисар Антон Мирков отказа да отговаря на въпроси дали служители от „Гранична полиция“ са действали адекватно и дали не са пропуснали умишлено и срещу заплащане автобуса със сирийци. Според думите на Мирков, неговите хора отговаряли само за морската граница – твърдение, което е невярно.