Повече от два пъти се е повишило търсенето на дърва у нас. Между 100 и 150 лева на кубичен метър и нагоре се търгуват дървата за огрев през тази зима. И това зависи от региона. На някои места в Източните Родопи дървата вече са по 180 – 200 лв, уж за дъб, а ще докарали акация, твърдят местните жители по селата пред кореспондент на ФАКТИ.

Жителите по селата започват масова да режат собствените си дървета в дворовете от страх, че няма да им докарат платените дърва. Събират всяка дървена дреболия и клонки за съчки. Кошмарът тепърва започва, твърдят хората по селата.

По-лошото е, че има места в страната, където списъкът с чакащите домакинства продължава да е твърде дълъг и не се знае дали ще може да бъде изпълнен.

Дървата за огрев и дървесината у нас идват от държавните горски стопанства, общинските предприятия и частните гори. Над 1/3 от хората в страната се отопляват на дърва, а страхът от липса на газ тази зима дори е увеличил заявките за доставки, казват от складовете.

„Територията е почти 240 000 хектара. Цената на дървесината, която продаваме на физически лица варира от 53 до 68-70 лв. на пространствен кубичен метър, но това е цената на държавата в гората на временен склад.

Другото притеснение е, че в ретроспекция предходните три години сме подавали между 58-60 хиляди кубика годишно, тази година бяхме предвидили 80 хиляди кубика.

Към края на август реализирахме почти 70% от тях“, обясни Цветелин Миланов – директор на предприятие за дървесина в Габрово, предаде БНТ.

След среща в министерството и разрешение са увеличили количествата дървесина за продажба общо 108 500 кубика, което е два пъти повече.

Заради огромното търсене се стига дотам, че дървесината веднага се извозва от горите.

„Проблемът с високите цени е търговската политикана фирмите. За нерегламентирана сеч – от началото на годината имаме установен по-малко от половин процент незаконно изсечени дървета“, коментира Миланов.