Френската телевизия „France 2“ излъчи в снощната си емисия репортаж, озаглавен „Войната в Украйна: украинска контраофанзива на изток с цената на много ранени“.

Киев съобщи в събота, 10 септември, че напредва в източната част на страната, където през последните дни се извършва контраофанзива. За напредването призна дори един от проруските сепаратистки ръководители.

В покрайнините на Краматорск (Украйна), в болница близо до източния фронт, един войник е тежко ранен в главата и лицето в събота, 10 септември. Той трябва да бъде опериран спешно. Пристигат и няколко други бойци. Един от тях е транспортиран при изключителни предпазни мерки, което свидетелства за разразилото се насилие. Украинците превзеха няколко селища от руснаците през последните дни с цената на огромни жертви, съобщава в репортажа си „France 2“.

Лекар потвърждава скорошното пристигане на много ранени. Един войник току-що е докаран от фронта. Той е с мозъчна контузия, след като е бил уцелен от снаряд. Сред превзетите селища е село Кракове, в Харковска област, където има малко цивилни по улиците. Украинците твърдят, че руснаците са извършили издевателства там. В болницата ранените, които могат да бъдат транспортирани, се отвеждат на запад, далеч от фронтовата линия.

Източник: „France 2“