В документа„Киевски договор за сигурност“, дело на Зеленски и бившия шеф на НАТО България се споменава така: „Освен това пакетът от гаранции може да включва регионални услуги за сигурност в Черно море от Турция и други крайбрежни сили, като Румъния и България.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев написа в канала си в Телеграм, че проектът за „Киевски договор за сигурност“, представен от украинското правителство, е по същество „пролог към Третата световна война“, пише „Газета.ру“.

„Киевската камарила роди проект за „гаранции за сигурност“, които по същество са пролог към Третата световна война“, пише той, като подчертава, че „никой няма да даде никакви „гаранции“ на украинските нацисти“.

Медведев отбеляза, че това е сравнимо с прилагането на член 5 от Северноатлантическия пакт към Украйна.

Член 5 гласи, че ако една страна-членка на НАТО стане жертва на въоръжено нападение, всички останали държави от Алианса ще считат този акт на насилие за въоръжено нападение срещу целия блок и ще действат съгласно тази разпоредба.

По-рано ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак и бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен представиха препоръки за гаранции за сигурност на Украйна, разработени от името на лидера на страната Владимир Зеленски. Ермак подчерта, че Киев се нуждае от такива гаранции, които да позволят „да се обезкуражат руснаците от желанието за отмъщение“.

Самият Зеленски нарече проекта за гаранции за сигурността на страната важна стъпка и изрази надежда, че „лидерите на най-мощните държави“ ще го подпишат.

Източник: Агенция „Фокус“