Сръбският президент Александър Вучич повтори, че докато той е президент, в следващите четири години, Сърбия няма да признае независимостта на „т.нар. Косово“, нито Косово ще влезе в ООН, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Обещанието си той даде пред депутатите в сръбската Скупщина, които приеха на специално заседание за Косово късно оклад за преговорния процес с институциите в Прищина.

За доклада гласуваха 148 депутати, против бяха 57, а двама депутати не гласуваха. Става дума за доклад за преговорния процес с Прищина за периода от 15 юни 2021г. до 1 септември 2022г. Докладът бе представен на заседанието от президента Вучич.

На заседанието сръбският президент отправи посланието, че Сърбия нито индиректно, нито директно ще признае „едностранно провъзгласената независимост на южната сръбска област“.

В края на дискусията в сръбската Скупщина за Косово Вучич каза, че не знае как да се реши косовският проблем. Той каза, че когато е излязъл с нещо реалистично, е бил „смазан от Сърбия“, защото сърбите са искали много повече. Вучич каза също, че не вярва, че може да се получи повече.

„Мога да обещая, че ще помогна на хората, че няма да допусна погром и убиване на нашите хора. Мисля, че това е дори повече от това, което някой друг се е опитвал да обещае“, каза Вучич.