Американски сенатори от Демократическата и Републиканската партия днес внесоха законопроект, с който Русия ще бъде обявена за държава спонсор на тероризма – етикет, за който Украйна настоява, но на който администрацията на президента Джо Байдън се противопоставя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Нуждата от тази мярка е по-належаща от всякога“, заяви сенаторът от Демократическата партия Ричард Блументал, един от вносителите на законопроекта, позовавайки се на убийствата на цивилни и други „брутални и жестоки репресии“ в Украйна след нахлуването на Русия.

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм, също вносител на законопроекта, заяви, че посочването (на Русия) ще изпрати силен сигнал за подкрепа за Украйна към Киев, но също и на съюзниците на Съединените щати, като същевременно наложи строги наказания на Москва, като например да позволи да бъде съдена в американски съдилища за действията си в Украйна и ще затегне санкциите.

Двамата сенатори се застъпват за това действия от месеци, като през юли посетиха Киев, за да го популяризират. Не стана ясно обаче кога и дали мярката ще бъде предложена за гласуване.

Към тях се присъединиха и други законодатели, които изразиха подкрепа за идеята. Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви през юли, че това действие е „отдавна закъсняло“.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че не планира подобно действия спрямо Русия. Служители на администрацията казват, че не смятат, че обявяването е най-ефективния начин да се потърси отговорност от Русия, както и че то може да попречи на доставките на хуманитарни помощи за Украйна.

Москва вече заяви пред Вашингтон, че дипломатическите отношения ще пострадат сериозно и дори могат да бъдат прекъснати, ако Русия бъде добавена към Иран, Северна Корея, Куба и Сирия.

Законопроектът на Блументал и Греъм включва разпоредба, която ще позволи на президентът на САЩ да отмени обявяването на Русия за държава спонсор на тероризма по причини, свързани с националната сигурност, след като удостовери пред Конгреса, че Русия вече не подкрепя действията на международния тероризъм.