Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна днес в Киев на третото си посещение в Украйна от началото на войната с Русия през февруари, предаде Франс прес. Тя ще обсъди с украинските лидери интеграцията на бившата съветска република в Европейския съюз и икономически въпроси.

„Пристигнах в Киев за трети път от началото на войната от Русия“, обяви самата Фон дер Лайен в Туитър. Тя отбеляза, че ще се срещне с президента Володимир Зеленски и министър-председателя Денис Шмигал.

Ще обсъдим „сближаването на нашите икономики и народи в момент, когато Украйна напредва към присъединяване“ към ЕС, добави Фон дер Лайен.

Европейският съюз даде през юни на Украйна статут на кандидат за членство. Бившата съветска република, която амбиции да се присъедини и към НАТО, но евроатлантическите й стремежи предизвикаха недоволството на Русия, която предприе инвазия на нейна територия на 24 февруари.

В отговор на военното нахлуване Западът наложи редица санкции на Русия и започна да доставя на Украйна оръжия, които се оказаха жизненоважна подкрепа за страната и й позволиха да си върне през последните седмици големи територии, които бяха окупирани след инвазията, отбелязва АФП.

Украйна обаче се надява и на финансова помощ, тъй като икономиката й се срина заради войната, а ситуацията с доставките на електроенергия и отоплението се очертава трудна в областите, където се водят сражения.

Украинският министър на финансите Сергий Марченко каза през май, че по негови оценки страната се нуждае от пет милиарда долара месечно, за да може да покрива бюджетния си дефицит.

Източник: БТА