Бойко Борисов се срещна с граждани и симпатизанти в етнографския музей на открито „Етър“ в Габровско. 

Кметът на Габрово Таня Христова разкри пред лидера на ГЕРБ, че през комплекса са преминали 120 000 души от началото на годината, въпреки кризите през последната година. Музеят не е получил инфлационни компенсации от правителството на „Промяната“. 

Румънското министерство на транспорта няма информация за взаимно споразумение с българското министерство за „петте моста“ над Дунав на „Промяната“. Също така румънското министерство няма информация за външни проекти. 5 моста, 4 магистрали, 3 тунела – лъгаха народа 2 години, че ще стоят мостове, а само спряха проекти, разкри Борисов.

Жална му майка на следващото правителство, това заяви още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в Етъра.

Причината за предупреждението си той обясни с големите заеми, които продължават да се теглят за покриване на текущи нужди.

„Ананиев ми разказа за вчерашната емисия, вие си мълчите, сякаш не ви интересува. Държавата задлъжня с още 5 млрд. в евро, лихвите по тях са всяка година по 4,7%. Чувам, че още 2,2 млрд. искат да вземал другата седмица“, ядоса се Борисов на новите заеми.

„Като върнем петте милиарда, те ще станат 7-9, онези от зимата така и не се разбра къде отидоха. И като се напънем да върнем тея 20 млрд., тогава ме питайте какво ще правим. Всичко ще отива за погасяване на заеми, това са ни причинили тия двамата – Киро и Асен“, обясни лидерът на ГЕРБ.

И припомни за предупрежденията, че вкарват държавата в спирала от заеми. „Служебното прав е капан. Те затова дебнат – нямат пари за заплати и пенсии. Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък, като 15 дни след това теглят 5 млрд. лв, за да плащат 4,7% лихва“, попита бившият премиер. И подчерта, че по време на COVID кризата също са теглили заеми, но с много по-малка лихва – от 0,3%.

По думите му вчера пазарите са видели че България е неплатежоспособна и в тежка криза. „Лашнаха се по пътя на популизма и затова ни набиха високите лихви, ще плащаме години наред. Това е капан за всяко следващо правителство. Отидоха на тавана на дълга.

Това което наричат социална политика ще доведе до фалита от 97-ма“, прогнозира Борисов.

За да илюстрира ситуацията, той отново извади графиките, които показват, че БВП на България вече е 2%. „С думи прости – ще изкараме 2,1 растеж, плащаме 4,47 лихва. Къде ще ни излезе сметката? Държавата е в спирала на дългове, които трябва да се връщат. Ето инфлацията, на графиките си личи, тя минава 20% и ще продължи, инфлация на всичко“, притесни се той за бъдещето. И подчерта, че ГЕРБ не обещават нещо без да изпълняват.

В следствие на Киро и Асен инфраструктурните проекти стават невъзможни да се решат, пресече той въпросите на местните медии за забавени проекти. И все пак заяви, че тунелът под Шипка ще стане, защото е геостратегически. Магистрала „Хемус“ също е задължителна.

„Без един капиталов проект, мост, магистрала, голямо нещо не направиха. Нямаше да е лошо да кажат: „Теглим 5 млрд., правим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, след години ще започне да се изплаща. Правилно щеше да е“, смята бившият премиер.

А ексфинансовият министър Кирил Ананиев добави, че в момента се теглят заеми, за покриването на текущи нужди и обвини Асен Василев, че е „най-неадекватният в правенето на годишни финанси. Според него тегленето на заем е закъсняло и е на по-висока цена от тази, която е могло да се постигне.

„Те не постно зеле, те на скраб тавичката ще дадат. Не манжда, тавичка няма да имате – банките и нея ще вземат“, предупреди Борисов.

Ако продължават така, от март – април виждам МВФ да дойде и да управлява финансите, това се е случвало. Така не се управлява, това е див популизъм. Викат: „Давайте на пенсионерите“ – да, ама ние трябва да ги изкараме тия пари“, продължи той. И добави, че причиненото от Петков и Василев ще се поправя години наред с къртовския труд на всички българи.

Ако народът има инстинкт и усет, трябва да разбере, че му се е случило нещо лошо и да изиска от всички политици стабилна програма как да излезем от кризата, настоя Борисов.

Томислав Дончев допълни, че чува само фантазии за мостове и линии, а един голям инфраструктурен проект се прави за 10 години, а не за обещаните от „Промяната“ 2 години. 

При положение, че изкарваме 2.1% растеж, плащаме 4.75% лихви. Държава в спирала от дългове. Чудовищна инфлация – минава 20%. 12 години във всички наши правителства, не допуснахме тези криза. 

Близо 7-8 милиарда лв. е дългът, други 9 млрд. лв. изчезнаха, когато се напънем да ги върнем, може да продължим да развиваме. Това ни причиниха Кирил Петков и Асен Василев. Всичко ще отиде за погасяване на заеми! Това, което причиниха Киро и Асен на държавата, е тежко поправимо, години наред ще са нужни с къртовски труд на българите. Не съм оптимист за нищо. „Да обещаваш е хубаво нещо – тяхното е див популизъм! „Промяната“ давала пари за пенсии, но нали трябва да ви ги изкараме тези средства. 

Международният валутен фонд може да поеме финансите на България заради Кирил Петков и Асен Василев, предупреди Борисов. 

Асен Василев говори за свинско със зеле?! Делян Добрев е извадил рецептурника и е изчислил колко тона „свинско със зеле“ са ни ощетили от „Промяната“. Заради Асен Василев, не само няма да има свинско със зеле, няма да има дори постно зеле, а още по-лошо, банките ще вземат и тавичката за скрап, коментира още Бойко Борисов.

Два състава съдии обявиха арестът ми за незаконен – и не само моя. Срамна страница в нашата история. Повече от ясни са поръчителите – свидетел Кирил Петков, на човек с Магнитски, а Бойко Рашков изпълнител, коментира лидерът на ГЕРБ. 

Моята социология е като спра на бензиностанция и се разходя по улицата. Няма място за емоции в политиката – народът определя кой е първи и втори. Логиката на деморкацията е най-харесваният да направи правителство. Народът иска правителство, нека хората излязат и гласуват, за да няма сърдене. 

С цените на тока, бензина, нафтата и храните, ние трябва да измислим как народът да премине зимата, допълни Борисов.

От министър Демерджиев разбрахме, че е имало 40 полицаи с „чадър“ над Георги Семерджиев, а граничарите са преки участници в трафика на нелегални мигранти. На фона на действителния хаос, те се оправдават с лъжи за „Капитан Андреево“. 

От година питам защо горивата са по-високи у нас. ГЕРБ има решение – мито на горивата. Държавата има инструменти, обяви Борисов. 

Еврозоната е в основата на нашата програма. Щяхме да сме в Еврозоната, ако не бяхме загубили годината, завърши Борисов