Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас. Ние запазихме езика, започнахме преговори за членство в ЕС и оставихме историческите въпроси извън пътната карта. България получи промяна на Конституцията някъде по средата на процеса – след започването на преговорите. Поради тази причина смятам, че това бе един добър компромис.

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи и добави: В обществото има консенсус, че конституционните промени не нанасят вреда. На въпроса, защо е срещу поискания референдум от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ за Договора с България Османи отговори: По същество никой не е срещу промените в Конституцията. Дори и във ВМРО-ДПМНЕ има хора, които смятат, че това е в интерес на македонския народ и на държавата. Това означава и институционално дефиниране на отношенията между мнозинството македонски народ и българското малцинство. За първи път в най-висшия държавен документ се определя това отношение и това става по искане на България. Ако ние бяхме поискали това нещо, това нямаше да го получим.

„Въпросът за промяната на Конституцията измести дебата за идентичността от това кой какъв е бил някога в дебата за правата на човека. Това е една голяма победа за нас, защото изместихме дебата за правата на малцинствата и правата на човека“, каза Османи пред местната телевизия „Сител“.

Според него с постигнатото споразумение с България „Северна Македония е приключила с екзистенциалните си предизвикателства“.

„Референдум за Договора с България не може да има. Това е един международен договор. Охридското споразумение, Договърт с България и Преспанското споразумение са трите столба на Македония. Няма как те да бъдат премахнати“, каза още Буяр Османи. Той смята, че „проблемът с интерпретацията на историята е реален“.

БГНЕС припомня, че в началото на месец септември ВМРО-ДПМНЕ поиска в РСМ да бъде проведен референдум за анулиране на Договора за приятелство между България и РСМ, който бе подписан на 1-ви август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски нарече Договора „отровно дърво“.

Председателят на парламента Талат Джафери отхвърли искането и го определи като антиконституционно.

Източник: БГНЕС