„Що се отнася до санкциите никой от нас не е в лесна ситуация. По същество, какви санкции да се налагат, се решава в държави, които са в безопасност, и които се далеч от държавата срещу която се въвеждат. Мога дори да кажа, че е лесно да се крои санкционна политика от Брюксел, Мадрид, Париж, даже и от Берлин, но ние сме много близо до санкционирана държава (т.е. Русия) и винаги  тези държави страдат много повече. По тази причина няма нищо изненадващо в това, че виждането на Унгария радикално се различава от това на Брюксел. Разлика от около 2000 км. Учиха ни, че санкциите се въвеждат от силния срещу слабия, но като разгледам енергийните санкции, виждам, че ние, европейците, сме джуджета, които санкционират енергиен гигант. “ Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в Белград.

 

По-рано днес президентът Александър Вучич връчи на Орбан орден на Република Сърбия „Голяма огърлица“ за изключителни заслуги в развитието и укрепването на мирното сътрудничество и приятелските отношения между двете страни.

„Благодаря Ви, че намерихте сили да осигурите по-добро и по-топло бъдеще за нашите граждани, дори в тези трудни времена, когато всеки гледа само себе си“, каза още Вучич.

Президентът на Сърбия поздрави Орбан за наградата и увери Орбан, че Сърбия е „неговата втора родина“.

Източник: b92.net