Руският президент Владимир Путин приветства нарастващото влияние на „новите центрове на властта“ на срещата на върха с азиатски лидери, сред които и китайският Си Дзинпин.

„Нарастващата роля на новите центрове на властта, които си сътрудничат помежду си, става все по-ясна“, заяви Путин на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в бившия съветски Узбекистан.

„В световната политика и икономика се наблюдават фундаментални трансформации, които са необратими. Все по-очевидна става нарастващата роля на новите властови центрове, които си взаимодействат не въз основа на някакви наложени отвън правила, които никой не е виждал, а въз основа на общопризнатите принципи на върховенството на международното право и Устава на ООН, гарантирането на еднаква за всички и неделима сигурност, зачитане на суверенитета, националните ценности и интересите на другите“, цитира АФП думите на руския лидер.

„Ние сме отворени за сътрудничество с целия свят“, каза Путин. „Нашата политика е лишена от всякакъв егоизъм. Надяваме се, че другите ще провеждат политиките си според същите принципи и ще спрат да използват инструментите на протекционизма, незаконните санкции и икономическия егоизъм“, каза Путин.

Срещата на върха събра Путин и Си с лидерите на няколко азиатски държави, включително Индия и Пакистан, като Русия се стреми да покаже, че не е напълно изолирана от света заради конфликта в Украйна.

Путин заяви, че Русия е готова да предостави безплатно на развиващите се страни повече от 300 000 тона руски торове, които – поради санкциите – са блокирани в европейски пристанища, съобщи Ройтерс.

Руският президент също така посочи, че до 90% от руските храни отиват в азиатски, африкански и латиноамерикански страни. Путин отбеляза, че Русия увеличава износа на зърно на световните пазари. „Тази година той ще бъде 30 милиона тона, а догодина ще го увеличим до 50 милиона тона“, обеща той.