Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси каза вчера, че планира да направи през уикенда визита в Армения, където втори ден действа режим на примирие след избухването на боеве със съседен Азербайджан, при които бяха убити повече от 200 войници и от двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Пелоси каза пред журналисти в Берлин, че ще пътува до Армения днес с делегация, включваща конгресмена демократ от Калифорния Джаки Спайър, която е от арменски произход. Пелоси отказа да даде повече подробности за пътуването, като каза, че пътуващите членове на Конгреса „не искат да стават мишена“.

„Във всеки случай става дума преди всичко за човешките ни права и уважението към достойнството и личността на всеки човек“, каза тя.

Арменското министерство на отбраната съобщи, че ситуацията на границата с Азербайджан остава спокойна, откакто влезе в сила примирието в 20:00 местно време в сряда, и не са регистрирани нарушения. Сключването на примирие дойде след два дни на ожесточени боеве, белязали най-острото въоръжено противопоставяне между двете държави от близо две години насам.