Американският президент Джо Байдън се срещна днес с членове на семействата на баскетболната звезда Бритни Грайнър и на директора по корпоративна сигурност на компания в Мичиган Пол Уилън, които се намират в руски затвори, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е първата лична среща на президента с роднини на задържаните.

Байдън се срещна поотделно с Елизабет Уилън, сестра на Пол Уилън, и с Черел Грайнър, съпруга на Бритни Грайнър, посочва Франс прес.

В изявление след срещите говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Байдън е подчертал пред роднините на задържаните „продължаващия си ангажимент да проучи всички възможни пътища за връщане на Бритни и Пол у дома безопасно“.

„Той попита как се чувстват Елизабет и Черел и техните семейства в тези тежки за тях времена“, каза говорителката и добави: „Президентът използва възможността да научи повече за Бритни и Пол от онези, които най-много ги обичат, и призна, че всяка минута, в която те не са на свобода ни се струва твърде дълга“.

Служители на президентската администрация обаче казаха, че срещите не са сигнал, че преговорите с Русия за освобождаване на задържаните са постигнали някакъв пробив.

По-рано днес говорителят на Националния съвет за сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че Русия не е отговорила на, по думите на служители на американското правителство, значимо и сериозно предложение за договаряне на пускането на Грайнър и Уилън на свобода.

„Президентът няма да се откаже“, каза пред журналисти Кърби и добави: „Той е убеден, че този въпрос ще остане сред приоритетите му, както и на неговия екип, и те ще продължат да работят с всички сили за решаването му“.

Грайнър е задържана в Русия от февруари насам по обвинения, свързани с наркотици. Миналия месец тя бе осъдена на девет години затвор, след като пледира виновна. Тя обжалва присъдата. Уилън излежава 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж, които той и семейството му определят като изфабрикувани. Американското правителство счита и двамата за неправомерно задържани и повери случаите на службата на водещия преговарящ в САЩ при вземането на заложници.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предприе необичайната стъпка да обяви преди два месеца, че правителството е направило важно предложение на Русия. Въпреки че не разкри подробности около предложението, човек, запознат с материята каза, че САЩ са предложили да освободят осъдения руски търговец на оръжие Виктор Бут.

Американското правителство успя да договори размяна на затворници през април, като Москва освободи тогава ветерана от морската пехота Тревър Рийд в замяна на освобождаването от САЩ на руския пилот, Константин Ярошенко, осъден за заговор за трафик на наркотици.

Съветникът по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан участваше и двете срещи на Байдън с роднините на задържаните, посочва АП.