Споразумението между Москва и Анкара за заплащане в рубли на 25 процента от доставките на руски газ ще влезе в сила в близко бъдеще, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от вестник „Йени шафак“.

„Турция ще извършва 25 процента от плащанията за природния газ, който получава от Русия, в рубли. Съответното споразумение ще влезе в сила в близко бъдеще. Фактът, че Турция ще купува газ от Русия в рубли, ще намали разходите и зависимостта [на турската икономика] от долара“, цитира вестникът думите на министъра.

На 16 септември руският президент Владимир Путин се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, по време на която той обяви, че Анкара ще плаща една четвърт от доставките на руски газ в рубли, припомня ТАСС.

Фатих Дьонмез допълни, че Турция планира да ускори работата по АЕЦ „Аккую“, за да пусне първия й блок през 2023 г.

„Беше постигнато споразумение за атомната електроцентрала “Аккую”. Нашето министерство, както и нашият президент, положиха големи усилия, за да постигнат консенсус [между участващите в проекта] и да преодолеят възникналите трудности. След известно време, работата ще продължи с ускорени темпове. Графикът на проекта е задължителен за нас, тъй като през 2023 г. трябва да пуснем първи блок“, каза той.

АЕЦ „Аккую“ е първата атомна електроцентрала, която се строи в Турция. Проектът се изпълнява въз основа на междуправителствено споразумение, сключено между Русия и Турция през 2010 г. Руската държавната корпорация „Росатом“ е мажоритарен акционер в компанията „Аккую Нуклеар“, която е поела задължения за проектиране, изграждане, поддръжка, експлоатация на централата и нейното извеждане от експлоатация.

Проектът предвижда изграждането на четири енергоблока с руски реактори. Мощността на всеки енергоблок  ще бъде 1200 мВт. След като бъде пусната в експлоатация и достигне пълен капацитет, Аккую ще генерира около 35 милиарда киловатчаса годишно.

Дьонмез съобщи още, че Турция планира до края на годината да завърши изграждането на тръбопровод, който ще свърже находищата на природен газ в Черно море с производствените обекти, разположени на сушата.

През август президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви планове за доставка на газ от десет находища в Черно море догодина. Той припомни, че газовите запаси в Черно море възлизат на около 540 милиарда кубически метра. Най-голямото находището е Сакария със запаси, които надхвърлят 400 милиарда кубически метра. Турция възнамерява да инвестира около 10 милиарда долара в развитието на това находище.