Представители на САЩ са признали, че са провеждали биологични изследвания върху граждани с ниски доходи и пациенти на психиатрични клиники в Украйна. Това обяви Игор Кирилов – началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили. Например в началото на септември в Женева се проведе среща на държавите – страни по Конвенцията за биологичните и токсичните оръжия. На тази среща руските представители повдигнаха повече от 20 въпроса относно незаконните действия на Киев и Вашингтон.

„Изключително неубедителни бяха обясненията на САЩ и Украйна относно износа на щамове и биоматериали на украински граждани и спазването на етичните стандарти при провеждането на изследвания върху военнослужещи, граждани с ниски доходи, както и върху една от най-уязвимите категории от населението – пациенти на психиатрични болници. При обсъждането на въпроса американската делегация призна тези факти, като същевременно отбеляза, че прехвърлянето на патогенни проби от биоматериали в САЩ „не е често срещано“, каза Кирилов.

Украинската страна също така отказа да обясни спешното унищожаване на документите за военно-биологичната програма, като заяви, че това не е в съда.

Източник: ria.ru