Хиляди излязоха на протест в Истанбул с искане организациите, защитаващи правата на ЛГБТ общността, да бъдат закрити, а дейността им да бъде забранена, съобщиха Асошиейтед прес и БТА. 

Вчерашната демонстрация, наречена от организаторите „Голямото семейно събиране“, бе най-голямата по рода си в Турция. 

Кюршат Микан, говорител на организаторите, каза, че са събрани над 150 000 подписа с искане за нов закон, който да забрани това, което те наричат ​​ЛГБТ пропаганда. Тази пропаганда според тях се разпространява чрез Нетфликс, социалните мрежи, изкуствата и спорта. 

Протестиращите носеха транспаранти с надпис: „Защитата на семейството е въпрос на националната сигурност“. 

ЛГБТ шествията не са разрешени в Турция от 2015 г., отбелязва АП.

Преди неделната демонстрация организаторите разпространиха видео, използващо кадри от минали гей паради в Турция. 

Видеото и демонстрацията предизвикаха възмущението на асоциации, защитаващи правата на ЛГБТ общността и други правозащитни групи. Организаторите на Истанбул Прайд призоваха протестът да бъде забравен, както и видеото, тъй като насаждат омраза. 

Организацията Ай Ел Джи Ей Юръп (ILGA Europe), която работи в подкрепа на правата на ЛГБТ общността, написа в Туитър, че е изключително притеснена, тъй като съществува риск от насилие. 

„Турската държава трябва да спази конституционното си задължение да защитава всички свои граждани срещу омраза и насилие“, се казва в съобщението.