„Русия набързо организира псевдореферендуми“ в Украйна, заяви днес съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, критикувайки Москва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той заклейми планираното гласуване и каза, че САЩ никога няма да признаят териториите, в които се планира гласуване, като нещо, което не е част от Украйна. Категорично отхвърляме действията на Русия, допълни съветникът.

Съливан нарече планираните референдуми „обида за принципите на суверенитета и териториалната цялост, които лежат в основата на международната система“, и добави, че е ясно, че тези референдуми ще бъдат манипулирани. Това не са действия на „уверена държава, не са проява на сила“, заяви той, имайки предвид Русия.

Фалшивите референдуми нямат легитимност и не променят природата на нападателната война на Русия срещу Украйна, написа по този повод в Туитър генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Това е по-нататъшна ескалация във войната на (руския президент Владимир) Путин, добави той.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че „фиктивните референдуми“, които Русия възнамерява да организира в няколко украински области, са „неприемливи“:

„Много ясно е, че тези фиктивни референдуми са неприемливи и не съответстват на международното право“, каза канцлерът пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Всичко това е само опит за империалистическа агресия, която искат да облекат в такава форма“, добави Шолц, като призова Русия да изтегли войските си.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че референдумите за присъединяване към Русия, планирани в окупираните от руски войски украински области, няма да бъдат признати от международната общност.

Според него предложенията за референдум за Източна Украйна са поредната провокация от руска страна. „Ако идеята за референдум в Донбас не беше толкова тъжна, тя щеше да е смешна“, каза френският държавен глава пред журналисти в кулоарите на годишната среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Киев заяви, че референдумите са „фалшиви и че с тях Москва се опитва да си върне инициативата след тежките  загуби на бойното поле.