Нарушенията по веригите за доставки заради пандемията и вторичните последици от руската инвазия в Украйна доведоха до скок в цените на електроенергията, стоките и основни услуги, предаде Ройтерс. Това накара правителствата в Европа и други части на света да предприемат мерки, за да облекчат тежко засегнатите потребители и компании.

Редица европейски правителства очертаха нови мерки за справяне с потенциалния недостиг на електроенергия тази зима и бързат да подобрят енергийните мрежи, за да могат да споделят електроенергия с оглед на крайно намалените доставки на руски газ на фона на войната в Украйна.

Испания изготви планове, които могат да принудят енергоемките отрасли да спрат производство в периодите на пиково търсене. Франция обяви, че се е подготвила  да изпраща газ на Германия от октомври, а Берлин съобщи, че енергийната корпорация „Унипер“ (Uniper) е поискала спасителна финансова помощ от правителството.

Русия, която доставяше около 40 на сто от газа за ЕС преди инвазията в Украйна през февруари, оповести по-рано този месец, че спира тръбопровода „Северен поток 1“, тъй като западните санкции възпрепятстват дейността му. Европейските политици заявиха, че това е претекст и обвиниха Москва, че използва енергията като оръжие за натиск.

Резкият спад в руския износ на гориво изправи правителствата пред тежката задача да търсят енергийни ресурси, но и ги принуди да отправят предупреждения, че е възможно прекъсване на електрозахранването на фона на опасенията от рецесия.

Германската икономика вече се свива и вероятно положението ще се влоши допълнително през зимните месеци, тъй като потреблението на газ ще бъде съкратено или отпускано на дажби, обяви днес централната банка. Правителството в Берлин планира да отпусне пакет от помощи на стойност 65 милиарда евро.

Износът на природен газ от Франция за Германия може да започне около 10 октомври, съобщи френският регулаторен орган, след като президентът Еманюел Макрон обяви, че двете съседни страни ще си помагат с електричество и газови потоци на фона на кризата.

Франция ще ограничи увеличението на цените на електроенергията и газа за домакинствата до 15 на сто догодина. През август Париж прие законопроект за 20 милиарда евро за увеличаване на пенсиите и някои социални помощи.

Испанската министърка на промишлеността Рейес Марото заяви, че, ако се наложи, опцията енергоемките компании да бъдат задължени да спират работа при пикове на потреблението е на масата тази зима.

Компаниите ще бъдат компенсирани финансово, заяви тя в интервю за испанската агенция „Еуропа прес“, добавяйки, че в момента няма нужда от подобни действия.

Мадрид ще намали от октомври ДДС върху газа от 21 на сто до 5 на сто, а съседна  Португалия ще понижи ДДС върху електроенергията и ще предостави еднократна помощ на служители, семейства и пенсионери.

Унгария удължи действието на тавана за цените на горивата и хранителните стоки до края на годината.

Норвегия одобри отпускането на 3 милиарда норвежки крони (292,21 милиона долара) под формата на кредити и субсидии. Правителството в Осло ще подпомогне и домакинствата за сметките за електроенергия.

Италия утвърди на 16 септември нов пакет от помощи на стойност около 14 милиарда евро.

Полша ще отдели над 30 милиарда злоти (6,37 милиарда долара), за да компенсира разходите за електроенергия и да подпомогне компаниите. Варшава ще увеличи минималната работна заплата два пъти тази година.

Чехия ще ограничи цените на газа и електроенергията идната година.

Великобритания вероятно ще отдели над 100 милиарда лири (113,86 милиарда долара), за да ограничи ръста на разходите на потребителите за електроенергия за две години и да подкрепи компаниите.

Хърватия ще постави таван на цените на електроенергията от 1 октомври до март догодина.

Финландия и Швеция ще предоставят гаранции за ликвидността на енергийните компании.

Дания ограничи през август годишното увеличение на наемите до 4 на сто за идните две години в допълнение към предходните мерки.

САЩ ще предложат облекчение на дълговете на бившите студенти, а представеният през август „Закон за намаляване на инфлацията“ цели да понижи цените на отпусканите с рецепта лекарства и да въведе данъчни кредити за насърчаване на енергийната ефективност.

Канада обяви на 13 септември пакет на стойност 4,5 милиарда канадски долара (3,38 милиарда долара) с данъчни кредити за семейства с ниски и средни доходи и еднократно допълнение към обезщетение, което помага на хората с ниски доходи да си плащат наемите.

През август високопоставени лица от мексиканското правителство съобщиха, че субсидиите за борба с инфлацията тази година вече са стрували около 575 милиарда песос (28,59 милиарда долара).

Бразилия води преговори с Русия и арабските страни, за да повиши доставките на дизел и да намали цените на горивото. Петролният гигант „Петробраз“  (Petrobras) неколкократно понижи цената на бензина тази година, а през юли правителството намали акциза върху горивата и повиши социалните плащания.

Чили оповести през юли план за помощи на стойност 1,2 милиарда долара, включващ трудови субсидии и еднократни помощи за най-засегнатите граждани.

Тайланд удължи на 13 септември намаляването на данъка върху дизела, отпусна субсидии за електроенергия и повиши минималната заплата.

Япония ще представи още един икономически пакет през октомври в допълнение към рекордното увеличение на минималната заплата и априлския пакет от 103 милиарда долара.

Индонезийското правителство нареди на 14 септември на регионалните управители да удържат инфлацията на хранителните стоки под 5 на сто. През август правителството одобри да преразпредели субсидиите за 24, 17 трилиона рупии (1,61 милиарда долара) за горива към социални разходи.

Малайзия очаква да похарчи рекордните 77,3 милиарда рингита (17 милиарда долара) за субсидии и помощи с пари в брой тази година.

Тунизийското правителство подписа на 15 септември споразумение с най-големия синдикат за увеличение на възнагражденията в държавния сектор и на минималната заплата.

На 30 август Египет обяви пакет за подпомагане на освобождаването на товарите на пристанищата и намаляване на цените на стоките за египетските потребители.

Република Южна Африка съобщи в края на юли, че намалява цените на горивата на бензиностанциите.

Боствана ще понижи ДДС с 2 на сто за период от шест месеца.

Турция увеличи през юли минималната заплата с около 30 на сто в допълнение към повишението с 50 на сто в края на миналата година,

Саудитска Арабия и ОАЕ увеличиха през юли социалните си разходи.

Източник: БТА