Президентът на САЩ Джо Байдън обвини днес Русия, че е „нарушила безсрамно“ основополагащите принципи на Устава на ООН, съобщиха световните агенции.

„Тази война цели чисто и просто да премахне правото на Украйна да съществува като държава. Както и правото на украинците да съществуват като народ“, каза Байдън от трибуната на Общото събрание на ООН. Той заклейми руското нашествие, извършено от страна постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Осъждайки категорично инвазията, Байдън каза, че докладите за руски зверства срещу мирни граждани в Украйна „би трябвало да смразят кръвта“ на всички, независимо къде живеят.

Американският президент добави, че новите ядрени заплахи, отправени от руския му колега Владимир Путин срещу Европа, показват „безразсъдно пренебрежение“ към отговорностите на неговата страна. Русия е подписала Договора за неразпространение на ядрени оръжия, напомни Байдън.

„Ние ще продължим да бъдем солидарни срещу руската агресия. Точка“, заяви американският президент.

Според Байдън никой не е заплашвал Русия и никой освен нея не се е стремил към конфликт. Войната в Украйна е дело на един човек, подчерта той, визирайки Путин.

Русия трябва да бъде държана отговорна за всякакви военни престъпления, извършени в Украйна, изтъкна Байдън.

„Работим заедно със страните от Г-7 и държавите със сходни позиции, за да покажем, че демокрациите могат да защитават както своите граждани, така и да помогнат на останалия свят“, отбеляза американският президент.

Байдън се обяви в подкрепа на голяма реформа на Съвета за сигурност на ООН. Американският президент призова за „увеличаване на броя на постоянните и непостоянните членове“ на този основен орган на световната организация, така че страните от Африка, Латинска Америка и Карибите да може да бъдат представени там.

Източник: БТА