Турция ще се погрижи сама за себе си, ако не получим желания резултат по въпроса за F-16, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Думите на Ердоган пред американска телевизия бяха изтълкувани като възможност Турция да потърси алтернативни варианти за изтребители в Европа, Русия или Китай. Ако Турция желае да попълни въоръжението си с бойни самолети от пето поколение, сред вариантите са руските Су-57 и китайските J-31, посочва СиЕнЕн-Тюрк, като добавя, че реализирането на някои от тези варианти обаче може да доведе до ново напрежение със САЩ. Ако пък страната се ориентира към варианта за самолети от четвърто поколение, сред възможностите изпъква Eurofighter, съвместен продукт на няколко европейски държави, допълва турската телевизия.

През 2030 г. се очаква в инвентара на въоръжените сили на Турция да влезе и произведен в страната национален боен самолет. Турция обмисля различни варианти, за да предотврати отслабването на въздушната си мощ през следващите осем години.

Анкара иска да купи от САЩ 40 изтребителя F-16 Block-70, както и 80 комплекта за модернизация на наличното въоръжение на Турция. Страната обяви желанието си да придобие F-16, след като беше изключена от американската програма за производство на изтребители бомбардировачи пето поколение F-35 заради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400.

Въпреки че Вашингтон изглежда положително настроен, Конгресът на САЩ наскоро прие законопроект, който задължава Белия дом да докаже, че покупката ще бъде в интерес на САЩ и тези военни самолети няма да бъдат използвани за нарушаване на гръцкото въздушно пространство.

Източник: БТА