В навечерието на студеното време в Европа там се чудят откъде да намерят алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ. По-специално, САЩ обещаха да помогнат. Но според анализатори и пазарни играчи възможностите на американския износ са почти на предела си. Проучвателите на шисти не могат да увеличат драстично производството.

Гранични нива

Вносът от Съединените щати в Европа на втечнен природен газ се е утроил в сравнение с миналата година. Повишаването на цените на енергията е много полезно за задграничните шистови компании: с такава доходност може да се произвежда много повече. Производствените мощности бяха заредени до пълен капацитет, беше пуснат нов завод „Калкасю Пас“ за 12 милиона тона ВПГ годишно.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че 75% от американския ВПГ отива в Европа, средно десет милиарда кубически метра на месец. Русия изпрати около 155 милиарда кубически метра към ЕС през 2021 г.

Според производителите износът на ВПГ ще се увеличи с десетки милиони тонове в рамките на три години.

Няма накъде да се увеличава

Експерти обаче казват, че задграничните производители на шисти вече са достигнали предела си и няма да могат да увеличат производството, за да компенсират дефицита, когато ембаргото на ЕС върху руския петрол влезе в сила в края на годината.

Според американската инвестиционна компания „Куантум Енерджи Партнърс“ износът на ВПГ и петрол за Европейския съюз е почти достигнал лимита си.

„САЩ не са в състояние да произвеждат повече. Няма да има помощ – нито с петрол, нито с газ“, каза Уил Ван Ло, ръководител на „Куантум Енерджи Партнърс“.

Пазарните играчи говорят за същото. САЩ увеличиха доставките на енергия само за да се възползват от високите цени в Европа, каза Скот Шефилд, главен изпълнителен директор на петролната компания „Пионер Нечъръл Ресорсес“.

Няма интерес

Шистовият бум през последното десетилетие превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света, произвеждайки 13 милиона барела на ден, десет процента от световните доставки, преди пандемията. Сега, според представители на индустрията, инвеститорите не се интересуват от увеличаване на производството. Те предпочитат формулата „по-малко капацитет, повече печалба“ пред икономическия модел на растеж.

„Възможностите за капитал са изключително ограничени“, каза Бен Дел, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания „Кимърбридж Енерджи“.

Друг проблем: терминалът за ВПГ „Фрипорт“ в САЩ все още не работи. „Планираните ремонти се забавят, производството ще започне до средата на ноември, за да достигне устойчиво ниво от поне два милиарда кубически фута на ден до края на месеца, което е 85% от експортния потенциал на предприятието“, се казва в прессъобщение на обекта.

Сега 160 газови хранилища в 18 страни са запълнени на 85% – това е само 21% от годишното потребление в Европейския съюз. Според експерти, за да оцелее в студа, ЕС трябва да намали потреблението на газ с поне десет процента. В противен случай запасите ще се изчерпят преди пролетта, до февруари. Междувременно редица европейски страни, по-специално Германия и Унгария, вече консумират гориво от хранилищата на фона на спирането на „Северен поток“.

Спиране на производството

Заради енергийната криза предприятията в Европа се затварят едно след друго. „Словалко“, основният доставчик на алуминий на континента, ограничава производството от септември. Същото съобщават и от холандския цинков завод „Будел“. Румънският гигант „Химкомплекс“ съкрати производството на полиоли, октанол и изобутанол, необходими за производството на лепила, уплътнители и лакове. На пауза е полският АНВИЛ, норвежкият „Яра“ е с намален капацитет до 35%.

Авторите на доклада „Европейският енергиен баланс в новата реалност“, изготвен от „Яков и партньори“, подчертават, че това е само началото. Без руски газ ЕС ще трябва да намали производството.

Въпреки пълните хранилища, Европа не е преодоляла зависимостта от Русия, обясняват анализатори. Ако се откажат от руски енергийни ресурси, до края на годината ще трябва да намалят потреблението с допълнителни седем до дванадесет милиарда кубически метра, което е възможно само при пълно или частично спиране на няколко индустрии.

„Днес в Европа 70% от мощностите за производство на азотни торове не работят, производството на алуминий е намалено с 25%, производството на стомана с пет“, изчисляват Яков и партньори.

Експертите също така посочиха, че увеличаването на темповете на доставките е възпрепятствано от логистични проблеми – преди всичко технически ограничения за приемане на ВПГ в ЕС. Факт е, че много терминали не са свързани към тръбопроводната мрежа.

Дърпане един от друг

Има и друга особеност на американския износ на ВПГ: щом ситуацията на азиатските пазари стане по-благоприятна, доставките веднага се пренасочват към Азия. Всъщност това вече се случва. А за да разположи танкери, ЕС купува синьо гориво на луди цени, отбелязва френският „Льо Монд“.

Кризата позволи на САЩ да увеличат износа на газ, преди всичко на шистов газ, но истинският бенефициент се оказа Китай, който сега препродава ВПГ, получен по дългосрочни договори, на Европа на прекомерни цени, отбелязва вестникът.

Ако всички рискове се сбъднат, дефицитът на газ в Европа ще скочи до 20-30 милиарда кубически метра. Ще трябва рязко да намалят потреблението или да увеличат вноса от Русия.