Обръщението на Владимир Путин към Федералното събрание за анексиране на окупираните украински земи може да се състои на 30 септември, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник в парламента.

На този ден ще се проведе „протоколно събитие“, чието ниво на организация показва и присъствието на президента. ТАСС, позовавайки се на източник в Държавната дума, съобщава , че на този ден може да се проведе „процедурата за влизане на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области в състава на Русия“.

Източник от Съвета на федерацията каза на РИА Новости, че камарата може да разгледа „споразумение и закон за влизането на нови субекти в Руската федерация“ на 29 септември. Обръщението на Путин към Федералното събрание може да е подобно на събитията от 2014 г., когато преди анексирането на Крим президентът произнесе реч в Георгиевската зала на Кремъл в присъствието на депутати и сенатори от Държавната дума, и след това подписаха споразумение за приемане на Крим в състава на Русия.

Русия планира да анексира окупираните територии на Украйна след „референдумите за присъединяване към Русия“, които се провеждат и в момента, въпреки факта, че при обявяването на началото на „специалната операция“ Путин говори за липсата на планове за окупация на украински земи. Украинските власти казват, че това няма да повлияе на намерението им да освободят територията си.