Откровено лъжливите съобщения за държавен преврат в Китай и отстраняването на неговия лидер Си Дзинпин може да са последният отчаян опит на американците да предотвратят военната операция на КНР срещу Тайван.

Той спря да се появява публично, не присъства на важно събитие, пропусна тържествената церемония за първи път, наследникът вече е определен … За кого говорят световната мрежа и пресата по предложение на уж всезнаещи блогъри ? За китайския лидер Си Дзинпин, уж свален от армията в резултат на държавен преврат в Китай? Да и не.

Да – защото сега това е, за което говори световната мрежа, плашейки читателите с „80-километрова колона от военна техника“ край Пекин и назовавайки конкретни имена на „заговорници“, включително виден генерал и 105-годишен стар ветеран от ККП, за когото се твърди, че иска да се преклони пред американците, предавайки Русия.

Не – защото именно в този смисъл преди повече от две години контролираните от Запада медии разтърсиха ситуацията в Северна Корея, съобщавайки за смъртта под ножа на нейния лидер Ким Чен-ун, който днес е повече от жив.

Провокаторите разчитат на неспециалистите, за да мътят водите в тази или онази държава, особено в навечерието на важни събития, за да объркат и изнервят тези политици, които, меко казано, не ги харесват, да ги плашат банално. : седи тихо, иначе ще ти гръмнат главата.

Защо Си беше „свален“?

Какво не беше наред със Си Дзинпин и защо трябваше спешно да бъде изпратен в затвора? Фактът, че той не се страхува от Съединените щати и възнамерява да реши въпроса с Тайван със сила, веднага щом американците попречат на мирното обединение на острова с континентален Китай, защото той е предан приятел на Русия и Путин, когото предпочете пред Съединените щати подкрепи по-специално Москва в украинската криза.

Защо бе необходим фалшивият преврат сега? Защото само преди няколко дни Си се срещна с Путин в кулоарите на срещата на върха на ШОС, като се договориха за всеобхватно сътрудничество както във военната, така и в политическата сфера. И говорейки на конференция за националната отбрана и военната реформа в Пекин, според доклад на новинарската агенция Синхуа, той призова

„Добросъвестно обобщават и прилагат успешния опит от реформите, овладяват новата ситуация и разбират изискванията на задачите, съсредоточават се върху подготовката за военни действия.“

И най-важното, защото на 16 октомври се открива 20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай, където, както се очаква, Си ще бъде преизбран на постовете си за следващите мандати, а неговите поддръжници, представители на суверенната военна група, ще изтласкат проамерикански кадри от т. нар. комсомолци и жители на Шанхай от всички важни постове в страната, което ще се изрази по-специално в още по-тесни връзки с Русия.

Да, отношенията между Китай и САЩ не бяха толкова лоши след нормализирането през 1979 г. и във Вашингтон обвиняват Си Дзинпин, разбира се. И американската, и китайската преса са единодушни, че двустранните отношения са достигнали дъното, катализатор за което е рязкото изостряне на проблема с Тайван.

Фактът, че ако Вашингтон не промени политиката си спрямо Пекин, сериозната конфронтация между двете страни е неизбежна, заяви направо тези дни в Ню Йорк китайският външен министър Ван И, но в отговор чу само нови заплахи от американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Ето защо не е изненадващо, че американците започнаха бясна кампания срещу китайския лидер в Туитър точно сега с помощта на поредния „пълнеж“ на разобличена преди това лъжа („коронавирусът беше лансиран от Комунистическата партия на Китай“) на китайската американка Дженифър Зенг, както и всякакви тайвански, индийски „наблюдатели“ в YouTube. Сега те се опитват да набутат тази лъжа в WeChat, основният месинджър в Китай.

Защо точно сега?

Този сюжет е много коварен. Провокаторите, които смятат обикновения потребител на новини за потенциално влияещ се идиот, очевидно се опитват да дискредитират командващия Северния военен окръг генерал-полковник Ли Сяоминг, за когото се твърди, че участва в „заговора“ и е верен на Си Дзинпин, който трябва да се присъедини към Централния военен комитет след резултатите от 20-ия конгрес на ККП.

Интересен момент: името му и името на Ли Сяоминг са сходни. Това е името на изключителен китайски майстор, работещ в техниката гонгби. Така на лаика изглежда, че вече е чувал някъде за този генерал, което прави измислицата по-убедителна.

Най-вероятно „съобщенията“ за „изместването“ на Си Дзинпин са и отмъщение за решителното прочистване на силовия блок от високопоставени саботьори от неговия курс.

Де факто доживотни присъди (смъртно наказание с двегодишно отлагане) бяха дадени на заместник-министъра на обществената сигурност Сун Лиджун, министъра на правосъдието (включително контрол върху наказателната система) Фу Джънхуа, бившия началник на полицията в Шанхай и началници на полицията в Чунцин и Шанси.

Те бяха арестувани веднага след началото на мащабните локдауни през февруари-март 2020 г., чиято цел беше да насочат хората срещу властите. И ориентираните към САЩ сили, включително в Китай, са много недоволни, че Сингапур току-що беше признат за главен финансов център в Азия и се изкачи от четвърто на трето място в света – след Ню Йорк и Лондон – в индекса на глобалните финансови центрове , заобикаляйки Хонконг.

Обобщаване

И така, на всеки, който мисли със собствената си глава, трябва да е ясно:

Като протеже на китайската армия и неин най-висок покровител във властта, напълно контролиращ силовото поле в Китай, Си Дзинпин не може да бъде заменен от армия, която смята Русия за свой съюзник и Съединените щати за свой враг.

Армията не може да накаже политик, който прави всичко, за да я разшири и укрепи, който промени военните окръзи на бойни окръзи, създаде флот от самолетоносачи, превърна военните в специална каста в Китай, която може да направи всичко.

Армията не може да се справи с политик чрез ръцете на генерали, които се смятат за апологети на тайванската операция. Николай Вавилов, най-добрият местен експерт по Китай, прави такива аргументи в своя телеграм канал и е трудно да не се съгласим с тях.

Какво следва от това?

От Пекин, където също е уикенд, съобщават, че всичко в града е спокойно, призовават да не се вярва на диви слухове за държавен преврат.

Има само едно притеснение. Съобщенията за масови анулирани през последните дни граждански полети се потвърждават. Това се отнася основно за летищата на Източната бойна зона (бивш Нанкински военен район) – Нанкин, Шанхай, Ксиамен (провинция Фудзиен), както и Гуанджоу – основната база за евентуална операция в Тайван.

Не може да се изключи, че китайската СВО в Тайван, в светлината на гореизложеното, може да започне много скоро – преди 20-ия конгрес на ККП. В тази връзка масовият „пълнеж“ около „свалянето“ на Си Дзинпин става разбираем. Това наистина ли е неистов опит на американците да се опитат да осуетят китайските планове в последния момент за обединяване на страната?