Аз съм човек с опит, правил съм много бюджети, но такова чудо не съм видял. От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се теглеше по половин милиард, половин милиард, с лихви, лихви лихви, все по-високи и по-високи. Миналата седмица изтеглиха 5 милиард на огромна лихва. Само преди няколко дни – 200 милиона с огромна лихва. Вчера, на 26-ти, международните пазари вече не ни и искат. Нашите, българските банки, държавните ценни книжа, при положение, че държавата иска 200 милиона, те им дават само 150 и то на лихва 4,13%, което е пет пъти по-високо отколкото когато ГЕРБ теглеше заеми в ковид кризата. Изводът е категоричен – повече в България доверие няма.  Това каза по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Имаме драстичен срив в преките чуждестранни инвестиции, втора нулева година по публични инвестиции, които допълнително усилва негативните ефекти“, заяви Томислав Дончев.

„Завещанието, което остави предишният кабинет е с дефицит от милиарди, който ще бъде изплащан от нашите деца и внуци. Следващият парламент трябва да се обедини на разумно ниво, не популистко и да обезпечи социалните плащания, здравеопазването. Това преминава и през мерките за подпомагане на бизнеса и гражданите“, каза Александър Иванов.

„На този етап ГЕРБ е единствената, която застава зад интересите на работещите хора, която  предлага мерки, свързани с пазара на труда, с повишаване конкурентоспособността, с пазара на труда и възможностите за квалификация и преквалификация в кризата“, отбеляза Деница Сачева.

„Добрата новина е, че ако не беше свалено правителството на Четворната коалиция, икономическата катастрофа щеше да бъде още по-катастрофална“, заяви Тома Биков.

„Лихвите вече са милиарди. Какви  капиталови програми?! Гледам – РЗИ стачкуват за пари. Това да влезеш на такива лихви… А искам да ви предупредя, няма едно нещо, което да съм казал и да не се е случило. Ноември-декември ще влезем в такава дългова спирала… Това показва тотален крах на финансовата ни система. Виждате, в пъти паднаха инвестициите при Кирил и Асен заради корупцията“, коментира Бойко Борисов.

„Това, което направиха Кирил и Асен, как ще купувате газ танкер по танкер? За това трябва да има много голяма консолидация. Ако народът не осъзнае, че трябва да действа масирано, заедно. И че трябва да се понесе отговорността от всички, вкарали ни в тази криза. В Ямбол, Хасково, Стралджа има бедствено положение заради нелегалните мигранти. Докато Рашков се занимаваше с измислици, мигрантските центрове се препълниха, говорим за десетки хиляди мигранти. Преди пет години за подобно явление щеше да има бунт. А сега се случват още и още кошмарни неща“ добави още лидерът на ГЕРБ.

„Няма тема, по която мога да ви говоря за оптимистичен сценарий. Така че като поемете ангажимента, вие ще чуете само думата „Дайте“. Само че при 10% данък и при тази чудовищна инфлация, при това положение на международните пазари, този, който поеме отговорността за управлението, трябва да знае, че след два-три месеца, ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии“, заяви Борисов.

„Представяте ли си, до това да сме довели ние? Да нямаме план за излизане от икономическата криза?!… Желая ви да сте по-ведри, не като мене. Но повярвайте, десетки бюджети съм правил, но как да вържеш два къси края?!“, каза Бойко Борисов.