„Постепенно и накрая изведнъж“, обясняваше някога Хемингеуй, а днес в ситуацията на неговите герои се оказва българското правителство и ние като данъкоплатци, защото в крайна сметка ще плащаме сметката. След като преди две седмици стана ясно, че губим поне един милиард лева заради извънредно високи лихви, причинени от бездействието на Асен Василев и „Продължаваме промяната“, сметката набъбна и тази седмица с поредния аукцион на държавни ценни книжа, при който доходността бележи рекорди.

Вчера Министерство на финансите е пласирало дълг за 149.5 милиона лева при срок на обслужване 5 години и доходност 4.13%. Събраната сума 149.5 млн. лв. е необичайна, но си има обяснение. Министерство на финансите преложи книжа за 200 млн. лв., и инвеститорите са подали поръчки за ДЦК на стойност 203 млн. лв. Само че всичко над одобрените за продажба близо 150 млн. лв. е заявено при баснословно високи лихвени условия.

Една от банките е поискала доходност от цели 7%!!!, след като само преди две седмици чуждите инвеститори купиха български облигации с далеч по-голяма срочност (12 години) и доходност от само 4.8%. Неспособността на Министерство на финансите да си набави първоначално търсените 200 млн. при приемлива лихва, означава, че ситуацията става все по-сериозна. И само като сравнение, последната емисия 5-годишни книжа, пласирана от държавата миналия октомври, постигна доходността от 0.27%, което означава, че за изминалите 12 месеца повишението е 15 пъти.

Първа причина за това е влошаването на международните пазари и очакването то да продължи. Затова и логиката на инвеститорите е защо днес да ни дадат заем при една лихва, ако утре може да получат по-добра. Втората причина е свързана с вътрешно политическата ни и икономическа стабилност. Ако държавата иска да финансира дефицитите си при сега заложения минимум на фискалния резерв, трябва да тегли заеми. Ако не постъпят и първите пари по Плана за възстановаване и устойчивост, необходимостта от ликвидност ще бъде дори по-голяма.

Това финансовият пазар го знае и няма против да почака малко за да види, ще бъдем ли дори по-притиснати. Ако парите от Брюксел дойдат, 15-кратния скок на лихвите спрямо миналата година няма да избяга. Ако се забавят, може ресурсът да поскъпне допълнително. И тук за да лъсне уязвимостта на държавата, вината е на Министерство на вътрешните работи, което под ръководството на Бойко Рашков провали поръчката за изграждане на комуникационната мрежа TETRA, която трябва да се ползва от полицията, слюжбите и военните.

Историята помни, че когато правителството на Кирил Петков съзира провала на Рашков да придвижи въпроса, опитва да вземе нещата на „ръчно управление“. Тазгодишните траншове по Плана за възстановяване и устойчивост обаче остават под въпрос, което е атестат за свършената до тук работа.

Иначе, може да чуете смели изказвания на Бойко Рашков, колко е безстрашен, неподкупен и така нататък. Тъжната истина е, че освен чисто финансовата некомпетентност на Асен Василев, в следващите години ще плащаме по-високи лихви и заради секторната некомпетентност на ресорни министри от „Продължаваме Промяната“. Ще кажете, не е толкова голяма щетата, но помислете. Ако днес банките вдигат лихвата на държавата, защото калкулират некомпетентността на предишни министри, дали няма да вдигнат и нашите лихви?

Предстои държавата да заеме 40 милиарда в идните години и за да могат бизнес и домакинства да се финансират, те ще се принудят да плащат отгоре, защото лихвите по правителствения дълг вече са си напълно привлекателни, а и обемите на търсене ще стават все по-сериозни.