Ирански депутат хардлайнер нарече проститутки протестиращите жени, които демонстративно свалят забрадките, които са длъжни да носят. Така той затвърди още повече позицията на властите относно драматичните протести, разтърсили Иран след смъртта на 22-годишна жена, починала след като бе задържана от иранската нравствена полиция, предаде Асошиейтед прес.

Острият език на Махмуд Набавиан, депутат от Иран, рязко се различаваше от помирителния тон на великия аятолах Хосейн Нури Хамадани, който в неделя призова правителството да се вслуша в исканията на хората.

Съдбата на Махса Амини, иранска кюрдка, починала в ареста след задържане от нравствената полиция за носене по неправилен начин на хиджаба си, предизвика вълнения в цял Иран. Протестите обхванаха 46 големи града, включително столицата Техеран, както и по-малки градове и села, на които се стигна до сцени на насилие и сблъсъци със силите за сигурност, невиждани от години в Иран.

Протести в израз на солидарност имаше и в Европа, САЩ и Близкия изток.

В Иран обикновени иранки и публични личности, включително ирански актриси, демонстративно си сваляха забрадките или си отрязаха косите в знак на протест, за да покажат солидарност с демонстрантите.

По данни на иранската държавна телевизия от началото на протестите са загинали най-малко 41 души.

Държавната осведомителна агенция ИРНА цитира Хасан Бахрамния, губернатор на пограничната с Ирак западна иранска провинция Илам, който заяви, че силите за сигурност са арестували 180 души от началото на вълненията, като някои от тях са били освободени.

„Тези метежнички са излезли да проституират“, заяви депутатът Махмуд Набавиан, цитиран от новинарския портал „Фарару“. Той заяви, че свалянето на хиджаба (забрадката) на обществено място е равносилно на това жена публично да се съблече гола, за да привлече мъжкото внимание. Набавиан обвини жените и мъжете, участващи в протестите, че вършат нещо „нечисто“, което трябва да бъде  отмито.

Тонът на Хамдани бе доста различен. „Официалните лица трябва да се вслушват в исканията на хората, да решават проблемите им и да се отнасят внимателно към равата им“, каза висшият духовник според агенция ИРНА.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви вчера във Вашингтон, че иранските власти са отнели живота на Махса заради „решения за това какво да носи или не, които тя самата трябва да взема“. „Иранките имат право да носят, каквото искат“, каза той. „Те имат право да не бъдат подлагани на насилие.“

„Амнести интернешънъл“ поиска спешно да се потърси отговорност за смъртта на Амини в ареста, а Съветът за правата на човека на ООН призова за независимо разследване.

Ръководителят на иранското правосъдие Голамхосейн Мохсени Еджехи предупреди публичните и известните личности, които са подкрепили демонстрантите, че трябва да заплатят щетите, нанесени на обществената собственост от протестите.

Иранският министър на културата Абас Салехи препоръча на актрисите, които в постове в социалните мрежи са сваляли забрадките си, да се опитат да си потърсят друга работа – намек, че държавата може да им забрани да упражняват професията си.

Иранските власти са арестували поне 20 журналисти, заяви вчера Комитетът за защита на журналистите и призова за освобождаване на репортерите и прекратяване на репресиите срещу медиите.