Две от знаковите лица на „Продължаваме промяната” са в тиха и подмолна война, пише Филтър, като се позовава на партийни активисти, част от които са във варненската листа на партията. Водач там е Даниел Лорер, който в последните два месеца е в меко казано деликатни отношения с бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев.

Доскоро приятели и съмишленици, днес двамата са в открит конфликт заради властови позиции и неосъществени финансови сделки, докато бяха на власт, издават вътрешни хора от редиците на бившите управляващи.

Кирил Петков се опитал да потуши скандалите между двамата, но без успех.

„Асен Василев не е стъпвал във Варна по време на кампанията, в която участва Лорер. За разлика от него Петков беше тук. За никого не е тайна, че Асен и Даниел са в лоши отношения”, твърдят от ПП в морската столица.

На 13 септември в града е анонсирано събитието „Промяната идва във Варна” и се очаква лидерите на партията да пристигнат с автобус, както традиционно правят при обиколките си. На подобни събития Петков и Василев винаги са заедно, но не и във Варна, където пристига единствено бившият премиер, но без съпредседателя на партията.

Влошаването на отношенията между Асен Василев и Даниел Лорер е започнало още по времето на работата им в правителството. Както е известно, съпругата на Лорер Виолета беше началник на кабинета на Асен Василев и е наясно с всяка негова стъпка, реализирани планове и бъдещи намерения. По това време в ръцете на Даниел Лорер са концентрирани немалко пари и власт. Тогава фондът на фондовете минава от Министерството на финансите към това на иновациите, оглавявано от Лорер. Свързаното с Евгени Ангелов (зам.-министър на икономиката през 2009-2013 г.) и Иван Христанов (зам.-министър на земеделието в кабинета на Петков) дружеството „Силвърлайн Партнърс” беше избрано за посредник при разпределяне на инвестиции за млади компании. Лорер командваше и Българската банка за развитие, която намали кредитите, които отпуска, на максимум 5 милиона лева, и още тогава се появиха съмнения, че ще се работи само с посочени от него фирми. Асен Василев постепенно осъзнал грешката, че е допуснал Лорер да се разпорежда с много държавни пари, и от този момент започнали търканията между тях.

Едва ли случайно съпругата на Лорер Виолета напусна политиката заедно с Лена Бориславова и съветничката на Кирил Петков Яна Балникова. Бившата началничка на кабинета на Асен Василев дори не е в изпълнителния и контролния съвет на партията. Според информация отвътре Виолета Лорер е загубила доверието на Василев тъкмо заради конфликта му с мъжа ѝ.

Главната цел на Даниел Лорер през цялото време е била да придобие статут на върха в „Продължаваме промяната” като един от тримата съпредседатели. Като опитен финансист обаче Василев осъзнал, че ако допусне това, ще трябва в бъдеще да дели всичко на три и затова осуетил намеренията на напористия Лорер.