Заради неговата решителност, наподобяваща тази на Чърчил, да се противопостави на руската агресия, аз го предложих за Нобелова награда за мир. Но неотдавна той лъжливо отрече участието на украинци в Холокоста. Зеленски използва този аргумент, за да твърди, че Израел дължи на Украйна нападателни оръжия. Преди няколко дни той ескалира критиките си, като каза, че е шокиран, че Израел не капитулира пред исканията му.

 

Той никога не се е извини за следното изявление, което направи миналия март: „Украинците направиха избор преди 80 години, те спасиха евреите…“ Той е прав, че украинците направиха избор преди 80 години, но той не бе да се спасят евреите.

Почти без изключение, украинци или са участвали в масовото убийство на евреи, или не казвали нищо, докато техните съседи евреи са били събирани и избивани на места като Бабий Яр. Много от онези, които са дръпнали спусъка, самите са били украинци, наети от нацистите в мобилните отряди за убиване. Незначително малко хора са спасявали евреи.

Съучастието на украинците в тези масови убийства е било по-голямо, отколкото в повечето други страни. Стотици хиляди украински евреи са били убити. И това не е първият път, когато украинците са правили подобен избор. През 1648 г. Богдан Хмелницки ръководи погром, който води до смъртта на десетки хиляди евреи, включително бебета, деца и майки. Това е било много отдавна, но статуята на този масов убиец все още стои в центъра на Киев и снимката му все още краси украинска банкнота. И това е сега! Украйна направи избор: да почете паметта на масовия убиец на евреи.

Между убийствата на Хмелницки и Холокоста украинците направиха още много други избори: те извършваха погром след погром срещу еврейски семейства. Антисемитизмът се разпространи в цяла Украйна. Ето защо толкова много украински евреи емигрираха в Съединените щати и другаде.

През последните години ситуацията в Украйна се подобри осезаемо. Въпреки че все още има голям брой антисемити в Украйна – включително в някои части на въоръжените сили – споменът за Холокоста накара много украинци да изоставят традиционния антисемитизъм, който измъчваше страната. Те дори гласуваха за Зеленски, който е човек с еврейско потекло.

Ако Зеленски беше направил нюансирано изявление, признавайки истинската история на Холокоста в Украйна, като същевременно каже, че ситуацията се е подобрила, бих го поздравил за неговата честност. Но той знае – в края на краищата той самият е от еврейско потекло – че изборът, направен от украинския народ преди 80 години, заслужава да бъде осъден, а не възхваляван.

Казано е, че истината е първата жертва на войната, но това не е извинение за лъжата, която сега се разпространява в цяла Източна Европа: а именно, че украинци, поляци, латвийци, литовци, естонци, румънци и унгарци са спасявали евреи. Вярно е, че във всяка от тези страни е имало смели мъже и жени, които са рискували живота си в опити – повечето неуспешни – да спасят евреите.

Неотдавнашният филм на Кен Бърнс за американската роля в Холокоста показа един полски католик на име Ян Карски, който рискува живота си, за да отиде в лагерите на смъртта и да разкрие пред света какво е видял. Други също са предприемали подобни героични действия. Много от тях са увековечени в израелския музей на Холокоста Яд Вашем като праведници сред народите си. Но праведните са един безкрайно малък процент сред неправедните в тези страни. Украйна може би е била най-лошата от всички. Със сигурност не е била сред най-добрите.

В светлината на действителната история, необмислената лъжа на Зеленски може да се квалифицира като вариация на отричането или минимизирането на Холокоста. Като отрича украинското съучастие в масовото убийство на стотици хиляди украински евреи, той изкривява историята и паметта.

Надявам се да разбере, че дори в отчаяни времена – а той със сигурност управлява държава в отчаяни времена – не е оправдано изтриването на спомена за украинските евреи, които са загинали от ръцете на други украинци.

Зеленски е велик човек, но великите хора често имат големи недостатъци. Той има възможност да поправи отправената дълбока обида към паметта на евреите, които бяха убити от украинци поради направен неморален избор преди 80 години. Може да е вярно, че някои украинци са били принудени или заплашени, за да станат съучастници на нацистите, но много други с нетърпение са се присъединили към тях, точно защото са искали да убиват евреи, а не защото така е трябвало.

Историята и истината имат своите претенции и вчерашните ужаси не трябва да бъдат изтривани в името на предотвратяването на днешните. Вероятно Зеленски ще стане Нобелов лауреат за мир. Затова е от съществено значение той да се поправи и да признае, че изборът на „украинците“ е ужасен и незащитим.

Алън Дершовиц почетен професор по право, Юридически факултет на Харвард

Източник: newsweek.com