Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове. Това коментира в предаването „Денят започва“ на БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

„В Народното събрание казват „при никакви обстоятелства с тези не искаме“. Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство“, попита риторично Добрев.

„Не знам какво правителство ще предложим, тъй като парламентът е в насипно състояние. Затова искаме поне нещата, които са важни за хората – тока за бита да ги предложим, да ги разгледаме в комисии и до края на месеца да ги приемем“, каза още той.

ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за десетгодишен договор за газ на консултациите при президента вчера, отбеляза Добрев.

„Добро впечатление направи, че президентът осъзнаваше колко е важно точно в този момент НС да предложи и приеме антикризисни мерки. Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложхиме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети“.

Президентът е съобщил на ГЕРБ, че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България. „Отбеляза, че в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим, тоест руският газ е изключен. Това, което ще направим е да коригираме проекта на решение, така че да не спира тази процедура, а по-скоро да даде санкция на НС за провеждането ѝ“, посочи Добрев.

Заяви, че от ГЕРБ предлагат забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г. Посочи и мерките на партията за поевтиняване на горивата: „Продължаваме да твърдим че горивото е надписано с 1 лев отгоре. Предлагаме с проект на решение НС няколко варианта – да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо“.

По думите му допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3.5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени като компенсации за гориво не само на крайните потребители, но и на бизнеса. Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм.

Освен това ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.

Вижте целия разговор във видеото.