Съединените щати решиха да ускорят разполагането на модернизирани тактически бомби B61-12 в Европа, които да бъдат доставени в базите на НАТО на континента още през декември. Това съобщава вестник „Политико“ в четвъртък, позовавайки се на дипломатическа депеша и на свои източници. Според първоначалния план те трябваше да бъдат разположени в Европа през пролетта на 2023 г., съобщава ТАСС.

Според изданието американски представители на закрита среща на НАТО в Брюксел са заявили, че бомбите ще пристигнат по-рано от планираното. Според първоначалния план те трябваше да бъдат разположени в Европа  през пролетта на 2023 г.

„С нарастващата ядрена реторика на Русия някои съюзници поискаха продължаване на консултациите в рамките на НАТО, за да осигурят непрекъсната готовност и последователни съобщения“, гласи дипломатическият документ, който е написан за служители на Пентагона и Държавния департамент.

На свой ред говорителят на Пентагона Патрик Райдър е заявил пред изданието, че САЩ „няма да обсъждат подробно въпроса за ядрения арсенал“ и е отбелязал, че модернизацията по програмата B61 продължава от много години. Старите оръжия се заменят с по-модерни „като отдавна планирано усилие за модернизация“, е заявил той. „Няма нищо общо с текущите събития в Украйна и не е ускоряван“, е подчертал Райдър.

„Политико“ смята обаче, че решението на Вашингтон да замени оръжията, които са в европейските складове за потенциална употреба, идва на фона на повишеното напрежение между Запада и Русия.

Първият тест на B61-12, който не беше придружен от детонация на атомен заряд, се проведе в САЩ на 1 юли 2015 г. Тогава директорът на информационните проекти, свързани с ядрената сфера, във Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен каза пред кореспондент на ТАСС, че Съединените щати разработват първата управляема атомна бомба в своя арсенал. Бомбата B61-12 може да бъде носена от американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето поколение.

През декември 2021 г. Съединените щати пуснаха първия сериен образец на модернизирана атомна бомба B61. Тя, според плановете на американските власти, ще замени три от четирите съществуващи модификации на боеприпасите B61, приети на въоръжение през 1968 г. Националната администрация за ядрена сигурност (NANSA) посочи, че модернизацията ще увеличи експлоатационния живот на бомбата с „поне 20 години“.

Бомбата B61-12 ще се различава от своя предшественик по-специално по липсата на парашут и наличието на нова опашка с инерционна система за насочване, която повишава точността на използване.

Русия многократно е изтъквала, че тези намерения на САЩ са откровено провокативни и противоречат на изявленията им за желание за пълно ядрено разоръжаване, добавя ТАСС.