Забраната за фракинг във Великобритания бе върната от новия премиер Риши Сунак. Неговата предшественичка Лиз Тръс вдигна забраната върху добива на шистов газ въпреки предишните обещания на консервативната партия.

През септември т.г. Тръс обяви, че вдига забраната за фракинг, тъй като добивът би могъл да спомогне за увеличение на запасите от газ във Великобритания и да спаси народа от вдигащите се сметки за отопление. Решението срещна недоволство от консервативната партия поради притеснения за земетресения, свързани с фракинга.

Добиването на шистов газ във Великобритания бе забранено през 2019 година след опозицията на организации за околната среда и местни общности. Освен консервативната партия, лейбъристите и другите партии също се обявиха против фракинга и подкрепиха забраната.

На въпрос на депутат от зелената партия дали ще върне забраната, Риши Сунак отговори: “Вече съм заявил, че ще спазя предишното обещание на партията”. Консервативната партия има вписано в манифеста си обещание, че няма да подкрепи фракинга, освен ако науката “категорично” не покаже, че може да бъде безопасен.