Докато стигнем до евентуално решение за експертен кабинет ще се случат доста неща на политическия небосклон. Миналата седмица видяхме, че след три дена дебати относно избора на председател на Народното събрание, бяхме свидетели на едно доста нетрадиционно решение. Не знаем какво ще се случи по време на дискусиите, когато ГЕРБ получат първия мандат. Тогава всяка партия ще се самоопредели.

Това заяви в ефирна на Euronews PrimeTime депутатът от „Продължаваме промяната“ (ПП) Владимир Табутов. Той не изключи възможността от ПП да подкрепят експертно правителство с третия мандат.

„Има време, в което ние реално ще трябва да се ориентираме. Нека стигнем дотам, да се ориентираме и анализираме ситуацията, да знаем какви са най-адекватните действия, които ние като втора политическа сила трябва да предприемем. От гледна точка на това какви са обстоятелствата към днешния ден, по-скоро бих казал не, но не мога да се ангажирам дали това ще е валидно решение“, коментира още политикът от ПП.
От партията все още не са получили покана за консултации при президента, но ако получат ще се отзоват, посочи Табутов.

По неговите думи обвиненията на „Възраждане“ срещу ПП, че с Плана за възстановяване и устойчивост България трябва да закрие 40% от ТЕЦ-овете в страната, са популистки изказвания, които не са основателни и не отразяват реалността.

„В ПВУ въобще не пише нищо за затваряне на мощности. Има ограничения за парниковите газове, което може да се получи по различни методи и чрез различни технологии“, подчерта Табутов.

Той все пак потвърди, че в ПВУ е заложено закриването на въглищните електроцентрали до 2038 г., но посочи, че дотогава енергетиката в световен план ще се преобрази до такава степен, че пазарните принципи сами ще изхвърлят ТЕЦ-овете от енергийните системи.

Табутов посочи, че либерализацията на пазара на ток за битовите потребители няма да влезе от 1 януари 2023 не, а от 2026 г.

„Ние искаме дерогация и всички мерки, които трябва да се вземат, да се приложат максимално най-късно“, подчерта депутатът на ПП. Според него трябва да бъде въведен таван на цената на газа.