До края на седмицата ще е ясно какви оръжия можем да пратим на Украйна. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов за взрива на двете ракети в Полша, в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Няма да допусна нашата отбранителна способност да бъде намалена. Неколкократно заявих, че ще бъда консервативен в моите предложения към Министерския съвет и след това към Народното събрание. В момента се прави задълбочен анализ и до края на седмицата ще се знае какво можем да пратим,“ обясни Стоянов по повод решението на Народното събрание да окажем военна помощ на Киев.

„Рискове има за страната ни, но няма пряка заплаха за въвличане във военен конфликт,“ коментира той инцидента с падналите отломки от ракети в Източна Полша, при който загинаха двама души.

Днес беше проведено извънредно заседание на службите и комисиите по отбрана и външна политика в Народното събрание във връзка със случилото се в Полша. Стоянов обаче каза, че информацията е класифицирана и не може да бъде оповестена.

„Риск винаги има, риск от едно или друго действие. То не трябва да бъде военно действие. Може да бъде с някоя санкция. Това означава, че част от суровините, които стигаха до нашите заводи, ще престанат да работят, поради това, че няма да имат суровини. Ето един риск за нашата национална сигурност“, каза министърът на отбраната.

По думите му рискът си заслужава и съгласно конвенциите на ООН трябва да се помогне на страната, която е жертва на агресия.

„Тревожен е фактът, че са изгубени два човешки живота. Но да не забравяме, че в Украйна се води война. Най-вероятната версия е за отклонила се украинска ракета от системата C-300. С такава версия излезе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг“, обясни Стоянов.

Военният министър още веднъж опроверга твърденията в публичното пространство, че Нидерландия е изявила готовност да ни подари старите си изтребители F-16.

Не знам откъде идва тази увереност за нидерландските изтребители F-16. Всички необходими документи са изпратени още през юни до Италия, Франция, САЩ, Испания и Нидерландия. Тогава от Нидерландия ни бе казано, че няма такава възможност. В момента ни предлагат единствено обучение на наши пилоти за F-16, разясни той.

По думите му България би желала да получи такава оферта от нидерландската страна (за предоставянето на изтребители, бел. ред.), но такава засега няма.

Министър Стоянов заяви, че водим разговори с Франция и Швеция, от които сме поискали самолети втора ръка на лизинг, но от тяхна страна все още няма конкретна оферта.

В заключение министърът на отбраната предупреди, че ако не предприемем нещо, от 2023 г. до 2028 г. няма да можем да си охраняваме сами въздушното пространство.