Британският министър на финансите Джеръми Хънт заяви, че британците трябва да намалят потреблението на енергия, за да спрат „изнудването“ от страна на хора като руския президент.

В отчет пред парламентарната финансова комисия Джеръми Хънт заяви, че „в крайна сметка всеки трябва да поеме отговорност за енергийните си сметки и да реши как да намали потреблението на ток и газ, предаде БНР.

Правителството удължи подкрепата при плащанията на сметките до април 2024 година, макар и не толкова великодушно, както това е сега.

Набелязана е амбициозна цел за съкращаване на използването на енергия с 15% до 2030 година. Хънт заяви, че домакинствата могат да спестят около 500 паунда през следващите години, ако постигнат тази цел и че е „необходимо да променят поведението си“.

Средната годишна сметка на домакинство се очаква да достигне 3 000 паунда през април. До тогава всяко домакинство ще получи отстъпка от 400 паунда, разпределени месечно.

Без тази помощ сметките могат да надхвърля 3 700 паунда годишно.

Министърът на финансите заяви в парламента, че правителство винаги ще помага на най-бедните, но останалите трябва да поемат тяхната роля в намаляването на енергийната зависимост.