Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а като помагаме на Украйна да победи в тази война, пише за в. „Гардиън“ известният британски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш.

Девет месеца минаха от началото на най-мащабната и най-бруталната война в Европа от 1945 г. Най-лошото нещо, което можем да направим сега от гледна точка на мира на нашия континент, е да се впуснем в преговори с Владимир Путин. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, докато един ден тя ще може да преговаря от позицията на силата, изтъква Гартън Аш.

Доналд Тръмп наскоро намекна, че е перфектният кандидат за водене на преговори с Путин. Силвио Берлускони също се предлага като посредник. Двамата заедно биха били перфектният вариант – перфектният за Москва вариант, подчертава Гартън Аш. Путин с удоволствие ще се договори с тях двамата за спиране на огъня, което би позволило на деморализираните му войски да се окопаят в окупираните украински територии, да се прегрупират, да отпочинат, да се превъоръжат, да подготвят мобилизираните запасняци и след това отново да започнат войната. А Берлускони и Тръмп ще получат за благодарност по една партида водка, пише Гартън Аш с ирония, граничеща със сарказъм.

Ако Русия успее да се задържи на украинските територии, които е окупирала до момента и които в своята съвкупност са с площ три пъти по-голяма от тази на Белгия, Путин ще може да представи това като историческа победа. По този начин той ще докаже, че въоръжената агресия дава плодове. Украинците обаче никога няма да се примирят с това. Социологическите проучвания сочат, че те са готови да платят висока цена, включително още загуби на военни и цивилни, за да си върнат териториите, отбелязва Гартън Аш.

Ще дойде време и за преговори. Война с Русия, която разполага с огромно количество оръжия за масово поразяване и със зъл лидер, който е готов да прибегне до тяхната употреба, не може да приключи с безусловна капитулация, както стана с Германия през май 1945 г. Украинското правителство и западните му приятели вече започнаха да мислят за договорки в сферата на сигурността и за други споразумения, за които да настояват. Украйна има юридическото и морално право да си върне териториите, включително и Крим, и само Украйна може да реши дали ще има компромиси, като например някаква специална договореност за Кримския полуостров, пише Гартън Аш.

Пределно ясно е, че подобен мир не би бил приемлив за Путин, особено като вземем предвид, че той обяви четири украински области за руска територия. Следователно или трябва той да бъде принуден да приеме тези условия, или мирното споразумение да бъде сключено с една Русия, която вече не е под контрола на Путин, заключава Гартън Аш.