Министерският съвет никога и никъде не е изразявал своя позиция за участие във война. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на участието си в днешния парламентарен контрол. Думите му бяха в отговор на въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя поиска Донев да обясни дали думите на говорителя на кабинета Антон Кутев, казани в интервю за БНР, че България е „преди война“, са негова лична позиция или позиция на целия кабинет, съобщава БТА.

„Точно обратното, позицията на Министерския съвет винаги е била в посока на усилията за възстановяването на мира в региона по пътя на дипломацията. В случай на обстоятелства, които да предполагат евентуалното участие на страната ни във военен конфликт, струва ми се е известно, че подобно нелеко решение се обсъжда в тази зала. Народното събрание разполага с правомощията за подобно решение. Да се твърди обратното е грубо изопачаване на истината“, посочи Донев.

„Министерският съвет следи внимателно развитието на военния конфликт между Русия и Украйна и оценява рисковете и заплахите за националната сигурност. Българското правителство, макар и служебно, прави необходимото, за да бъде готова държавата ни в случай на ескалация и разширяване на конфликта“, увери Гълъб Донев.