Отговорностите на общинските съвети по Закона за устройство на територията ще разискват членовете на Национална асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС), съобщи за БТА Венцислав Спирдонов, председател на асоциацията.

Срещата ще се състои днес в Арбанаси. Заявка за участие са подали близо 110 представители на общински съвети от страната, допълни той. Целта на форума е да бъдат представени допълнителни разяснения от експерти по отношение на един от най-важните закони за местната власт – Закона за устройство на територията, и взаимодействието му с общинските съвети. Другата тема е ролята на общинските съвети при процедиране на общи и устройствени планове, причините за измененията им и законовите изисквания, посочи Спирдонов. Той уточни, че това е едно от регулярните обучения на организацията.

В дискусията се очаква да участва и инж. Коста Стоянов, председател на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Срещата ще бъде открита от 10:00 часа в хотел „Севастократор“ в Арбанаси. На откриването ще присъства и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. В началото на октомври НАПОС и БТА подписаха меморандум за сътрудничество.