Техническо устройство ще записва гласа на избирателя, след потвърждаване на избора от машинното гласуване, реши парламентът с приетите на второ четене текстове от Изборния кодекс. Редакционното предложение направи Десислава Атанасова, председател на ГЕРБ-СДС, която заяви, че при изготвянето му се е доверила на Божидар Божанов от „Демократична България“. Доверила съм се на г-н Божанов, който потвърди, че това е гаранция, надявам се и вие да го направите, и да спрем окончателно спекулацията с това, че някой нещо иска да краде, най-вече вота на българските граждани, заяви Атанасова.

По думите й така се създава гаранция, че данните от машинното гласуване ще се запазят и ако някой оспори резултата от преброяването, което по думите й ще се извършва под видеонаблюдение, чрез видеозаснемане от секционните избирателни комисии, в които присъстват всички представители на парламентарно представените групи, ще може да сравни този резултат.

Според приетите текстове при машинно гласуване избирателят, след като бъде допуснат до гласуване, получава достъп до устройството за гласуване. Записано е, че избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му. Гласът на избирателя, след потвърждаване на избора, се визуализира на екрана на устройството за гласуване. Избирателят получава съобщение за приключване на гласуването, отпечатва се бюлетина, върху която е изписан отразения вот, която се сгъва по начин не позволяващ да се вижда отразения вот, подпечатва се с печата на комисията на гърба и се пуска в специална кутия за машинното гласуване. След пускане на бюлетината, избирателят полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението, предвиждат приетите текстове.

В хода на дебата Радостин Василев от „Продължаваме Промяната“, колегите му Калина Константинова, Настимир Ананиев, Надежда Йорданова от „Демократична България“  настояха, че с отпечатването на бюлетини, без да се запазва паметта на машините, на практика премахвало машинното гласуване като  ги превръщало в принтери. Тя определи случващото като „законодателен авантюризъм“. От ПП обвиниха левицата, че те не въвеждат хартиената бюлетина, за да дадат право на избор, а унищожават машинното гласуване, което давало възможност 12 хиляди членове на СИК да броят вота.

Георги Свиленски („БСП за България“) отбеляза, че машината не е нито принтер, нито нещо, което дава разписки. Гласувате на машината, машината има памет, тя сумира резултата и го гледа ЦИК, гледа го този, който оспорва изборите, а секционната комисия брои това, на  което в един момент викате касови бележки, в друг момент викате разписки, а те са бюлетини по закона, който ще приемем след малко, посочи Свиленски. 
Пленарна зала отхвърли предложение на Асен Василев (ПП) всеки народен представител да може да бъде кандидат за народен представител само в един многомандатен избирателен район.