ДПС ще продължи да се бори гласуването в България да е като в САЩ и Европа. Това каза  зам.-председателят на ПГ на партията Йордан Цонев в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия.

„Предложихме 100% машинно гласуване, но с машини, с които се гласува в САЩ. Те се наричат машини с оптично устройство за сканиране. Попълваш си на ръка бюлетината, вкарваш я в сканиращото устройство, ако е грешно попълнена, тя ти я връща и отиваш да я поправиш. Няма невалидни бюлетини. Снощи щяхме да го постигнем, ако ПП и ДБ не бяха излезли от залата”, уточни Йордан Цонев.

По думите му, при сегашните машини няма контрол върху всички фази на изборния процес. Разследванията е делата показват, че най-лесно вотът се контролира с машини, уточни Цонев.

Той призова всички депутати в Народното събрание да подходят отговорно. „Няма нормален дебат в последните четири парламента.  Не сме там да копаем окопи и да стоим в тях”, каза депутатът от ДПС.

Той коментира и темата „Лукойл”. „Трябва да спазваме петролното ембарго, след като сме получили дерогация от Еврокомисията. Ето вижте какво направи Италия – пое контрола над рафинерията. Това е гаранция, че Лукойл няма да спре да работи. Няма да има дефицит на горива. Има рафинерии и в Констанца, и в Солун”, обясни Цонев.