Бъдещата европейска архитектура за сигурност трябва да включва гаранции за Русия. Френският президент Еманюел Макрон заяви това в събота в интервю за телевизия TF1.

„Трябва да помислим за архитектурата на сигурността, в която ще трябва да живеем утре. Става дума по-специално за думите на руския президент Владимир Путин, че НАТО се приближава към границите на Русия и разполага оръжия, които могат да я застрашат“, каза той. „Този въпрос ще бъде част от дискусиите за мира и ние трябва да се подготвим за това, което ще се случи след украинския конфликт и да помислим как да защитим нашите съюзници и същевременно да дадем на Русия гаранции за собствената ѝ сигурност, когато се върне на масата за преговори“, каза френският лидер.

„Има един въпрос, който зависи от Украйна – нейните граници“, подчерта той. Запитан от водещия дали смята исканията на украинския президент Володимир Зеленски за връщане на Крим за легитимни, Макрон изрази мнение, че „Украйна сама трябва да реши при какви условия, как и кога да преговаря, а не някой друг“. „Това, което зависи от нас, е сигурността на останалата част от Европа“, каза той.

Френският лидер пристигна в САЩ на 29 ноември за разговори с американския си колега Джо Байдън. Това е второто държавно посещение на Макрон, откакто той започна работа в Елисейския дворец през 2017 г. Той посети САЩ за първи път през 2018 г. по покана на Доналд Тръмп.

Източници: TF1, ТАСС