Област Враца се справя най-добре с компенсацията в ръста на инфлацията, изчисляват експерти от Института за пазарна икономика. Следват Видин, Благоевград и София.

Доходите на домакинствата, според данните за третото тримесечие, все още изпреварват поскъпването на живота, но причината е в ударното увеличение на пенсиите в сравнение с доходите от заплати, изчисляват икономистите.

Данните за последното пълно отчетено тримесечие на годината показват увеличение на доходите от пенсии с 44% на годишна база в сравнение с 11% ръст на работните заплати, които изостават значително от темповете на инфлацията.

Средното изоставане на заплатите спрямо инфлацията е с 3 процентни пункта, като забавянето в частния сектор е 2,6, а в държавния 5,5 процента.

В област Враца се регистрира най-ниско изоставане от инфлацията – едва с 0,4 на сто, заради показателите на енергийния сектор в областта през годината.

На другия полюс се подреждат областите Смолян, Разград, Ямбол и Ловеч, където изоставането от инфлацията е почти с 10 пункта.